KESK’li kadınlar, Şiddet ve Taciz Sözleşmesi için buluştu

KESK Kadın Meclisleri, Amed, Mersin ve Antalya'da ILO’nun Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Kadın Meclisi, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 25 Haziran 2021 yılında yürürlüğe koyduğu "İş Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılması" sayılı sözleşmenin uygulanması için Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube binasında açıklama yaptı. “ILO 190 sayılı şiddet ve taciz sözleşmesi uygulansın” pankartının açıldığı eyleme çok sayıda sendikalı kadın katıldı.

 'KADIN KAZANIMLARINA SALDIRILAR ARTTI'

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Kadın Sekreteri Ezgi Çelik, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından kadın kazanımlarına dönük saldırıların arttığını belirtti.
Kadınların iş yerlerinde kendilerini özgürce ifade edemediği, idareciler tarafından baskı altına alındığını kaydeden Çelik, iktidarın şiddet ve tacizi önlemeye dair bütüncül bir politika izlemesi gerektiğini ifade etti. ILO’nun 2021 yılında yürürlüğe geçirdiği 190 sayılı yasanın uluslararası bağlayıcılığına değinen Çelik, şunları söyledi: “Sözleşme iş yaşamında şiddet ve tacizin tanımını yapmış, şiddet ve taciz sayılan tüm davranışları yasaklanmıştır. Koruma kapsamında bağımlı çalışanlarla sınırlı olmayıp, bağımsız çalışanları, stajyer ve çıraklar dahil mesleki eğitim alan kişileri, işten çıkarılanları, gönüllüleri, iş arayanları, iş başvurusunda bulunanları kapsamaktadır. Sözleşme ayrımcılığı, fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik zararı amaçlayan, bunlarla neticelenen veya neticelenmesi muhtemel olan her türlü şiddet ve taciz oluşturan davranış ve uygulamaları veya tehditleri ve misillemeyi yasaklamaktadır. Aynı zamanda ev içi şiddete maruz kalanların istihdamını, verimliliğini, sağlık ve güvenliğini etkileyebileceğini vurgulamaktadır. Taraf devletlere, işverenlere ev içi şiddetin etkilerini tanıma ve makul şekilde uygulanabilir olduğu ölçüde iş yaşamında etkisini hafifletme yükümlülüğü getirmektedir.”
Çelik, son olarak sözleşmenin Türkiye’de de uygulanmasını istedi.
Kadınlar, taleplerini içeren dilekçeleri faks yoluyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderdi.

 
MERSİN
KESK Mersin Kadın Meclisi, iş yaşamında şiddete ve tacize karşı olan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün  (İLO) 190 sayılı maddesinin Türkiye tarafından imzalanması için, Mersin Merkez Postanesi önünde açıklama yaptı.
Keskin,  “Kadınlar neoliberal politikaların yarattığı rekabetçi, esnek, güvencesiz ve kayıt dışı istihdam koşullarında çalışmaya mecbur bırakılıyor, sadece çalışan oldukları için değil kadın olmalarından dolayı da şiddete, tacize,  ayrımcılığa ve mobbinge daha fazla maruz kalıyor” diye konuştu.

 
ANTALYA
KESK Antalya Kadın Meclisi de Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi'nde açıklama yaptı. KESK Antalya Kadın Meclisi adına açıklama yapan BES Antalya Şube Kadın Sekreteri Selma Ulaşkın, kararın iktidar tarafından bir an önce onaylanıp, etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.