Katledilen kadın devrimciler için Kobanê'de binler yürüdü

Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın devrimciler için Kobanê'de binlerce kişi yürüyüş düzenledi.

PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda katledilmelerinin 8'inci yıl dönümü dolayısıyla Kobanê'de yürüyüş düzenlendi.
Fırat Bölgesi Kongreya Star öncülüğünde binlerce kişi, Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya gelerek, Şehit Agit Meydanı’nda bulunan açlık grevi eylemi için çadır kurulan alana kadar yürüyüş gerçekleştirdi. “Sara ve Leylalar'ın direnişiyle faşizm ve işgali kıracağız” sloganıyla yürüyen kadınlar, eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Paris Katliamı’nda ve Silopi ile Kuzey ve Doğu Suriye’de katledilen Kürt devrimci kadınların fotoğraflarını taşıdı.

'ÖNDERLİĞE VE KADINLARA YAPILDI'

Yürüyüşün ardından Şehit Agit Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi saygı duruşuna geçti. Ardından Fırat Bölgesi Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Mizgin Xelil konuştu.
Xelil, şunları söyledi:
"Paris Katliamı bir tesadüf değildi, Türk devleti ve ortakları tarafından planlanmıştı. PKK özgürlük saflarına katılan ve Önderlik felsefesiyle direnişini büyüten ilk kadındı. Sakine yoldaş yaşamın her alanında faşist sisteme karşı mücadele etmişti. Paris Katliamı Önderliğe yapılan komplonun devamıydı. Sakine Cansız şahsında kadın hareketine yapılmış bir saldırıydı. Paris Katliamı’nda amacına ulaşmayan devletler, Kuzey Kürdistan’ın Silopi ilçesinde de aynı tarihte üç öncü Kürt kadınını hedef aldı. Kobanê’nin Helince Köyü, ve Suriye Gelecek Partisi’nin yönetim üyesi Hevrin Xelef’te bu katliamların hedefi oldu. Her geçen sene öncü kadınlara yönelik saldırılar artarken, kadınlar alanlara inerek, direnişlerini daha da büyütmekteler. Sakine Cansız ve yoldaşları Fidan, Leyla arkalarında binlerce direnişçi kadın yarattılar. Sakine Önderlik felsefesine ilk inanan kadındı. Şu an sakine Cansız’ın direnişi Leyla Güven ve cezaevlerinde bulunan binlerce tutuklu kadın şahsında devam etmektedir. Bu direniş, faşizm ve işgalci devletlerin saldırıları devam ettikçe ve saldırılar kırılmadan biz kadınlar olarak Sakine, Fidan ve Leylaların direnişiyle alanlarda olacağız.”

FRANSA'YA TEPKİ

Fransa’ya tepki gösteren Mizgin Xelil, şöyle dedi:
"Neden hala bu katliamın hesabı sorulmamış? Bu katliamdan herkes sorumludur. Öncelikle Fransa hükümeti sorumludur. Devrimci kadınlara yönelik yapılan saldırılar da bütün hegemonik devletler sorumludur. Uluslararası insan hakları mahkemeleri, kadınlara dönük yapılan bütün katliamlara karşı sessizdir. Görevlerinin başına geçip bu katliamların hesabını sormalılar, Bizler Sakinelerin izinde yürüyeceğiz."