Köln'de binlerce kadın şiddete karşı yürüdü

Almanya'nın Köln kentinde binlerce kadın 25 Kasım yürüyüşünde bir araya geldi. Kürt kadınlarının damgasını vurduğu eylemde Rojava Kadın Devrimi selamlandı, şiddete karşı dayanışma mesajı verildi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde eylemler devam ederken, Köln'de kadın örgütleri de ortak bir yürüyüş düzenledi.

12 kadın organizasyonundan oluşan Lila kadın çatı örgütlenmesinin çağrısıyla biraraya gelen kadınlar 17.30'da Ebertplatz'da buluştu. Yeni Kadın, SKB, Yaşanacak Dünya, Corage, LGBTİ, Antikapitalist kadınlar, Zora Genç Kadın Grubu, İranlı kadın grubu Agisra gibi çok sayıda kadın örgütü kendi renkleri pankart ve dövizleriyle yürüyüşte yerini aldı.

KADINLAR BURADA MÜCADELE HER YERDE!

“Şiddete karşı ortak mücadele”, “Biz burdayız, kadınlar her yerde”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Mücadele et, sistemi ortadan kaldır” sloganları öne çıktı. “Patriarkal sistem hayatımızı terket”, “Kadınlar dünyayı değiştirecek”, “Kadına karşı cinayetler politik cinayetlerdir”, “Mücadele eden kadın yaşayan kadındır”, “Kapitalist sistem patriarkal sisteme son”, “Kadın olmak savaş gibidir, patriarkal sistemi biz çözeceğiz” pankartları dikkat çekti. Bazı kadın grupları katledilen kadınların resimlerini yüzlerinde maskeler olarak taşıyarak andı. Yürüyüşte özellikle genç kadınların renkli ve çok sesli katılımı dikkat çekti. 

TRAMPETLERE ERBANELER EŞLİK ETTİ

Köln'de her yıl 25 Kasım ve 8 Mart'ta dikkat çeken trampet grubu bu yıl da hazırdı. Yürüyüş başlamadan önce Kürt kadın kortejinde yerlerini alan Kevana Zerîn erbane grubu ile trampet grubu karşılıklı ritim gösterisinde bulundu.

ROJAVA DİRENİŞİ SELAMLANDI

Kürt kadınları da yürüyüşün en önünde kortej halinde yürüdü. TJKE ve YPJ bayraklarının yanısıra, Rojava'yı işgal saldırısında katledilen YPJ savaşçıları ve Hevrin Helef'in resimleri, “Women Defend Rojava”, “Şiddet faşizmdir, öz savunma haktır”, “Değişim ve Özgürlük İçin Sen de Ayağa Kalk” pankartları taşındı. “Yürüyüş boyunca Jin Jiyan Azadi” sloganları hiç durmadı. Yürüyüşe başlamadan önce ilk konuşma hakkı Kürt kadın hareketine verildi. Yapılan konuşmada bu 25 Kasım'ın Hevrin Xelef, Akide Ana ve YPJ savaşçısı Amara Renas'a adandığına dikkat çekti. “Kürdistan'da yükselen kadın direnişi yaymak görevimiz ve çağrımızdır” denildi. TJKE bildirisinin okunması ardından “Jin Jiyan Azadi” sloganlarına tüm kadın örgütleri eşlik etti.

18.30'da başlayan yürüyüş 19.30'da Köln HBF önünde ara mitingle devam etti. Ara miting ardından yeniden yürüyüşe katılan kadınlar Breite Strasse'de eylemlerini sonlandırdı.