Köln’de 8 Mart: Cinsiyetçiliğe, kapitalizme, ırkçılığa karşı kadın birliği

Almanya’nın Köln kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 ayrı merkezde mitinglerle karşılandı. Eylemlerde cinsiyetçiliğe ırkçılığa homofobiye kapitalizme karşı ortak mücadele mesajı verildi.

Köln’de onlarca kadın örgütünün içinde yer aldığı 8 Mart Platformu bu yıl salgından kaynaklı merkezi bir yürüyüş yerine kentin çeşitli merkezlerinde mitinglerle günü karşılama kararı aldı. Etkinlikler gündüz saatlerinde başladı. Birçok kadın örgütü gün için grev çağrısı da yaptı.

10 NOKTADA MİTİNG

Akşam saat 17.00’den itibaren aralarında Mülheim, Wienerplatz, Clodwigplatz, Rudolfplatz, Kalk Post, Kalk Kapelle’nin de bulunduğu 10 ayrı merkezde eylemler düzenlendi. 

Kürt kadınları Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde Wienerplatz ve Rudolfplatz’daki mitinge katıldı. Wienerplatz Mitingini Kürt kadın hareketi SKB, Zola, Yeni Kadın, ADKH’nin içinde yer ırkçılığa ve kapitalizme karşı blok organize etti. 

ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞRI

Eylemde “Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza” kampanyası kapsamında Erdoğan rejimi tarafından katledilen kadınların resimleri büyük ilgi gördü. Viyan Kadın Meclisi adına konuşan Keziban Doğan faşizme feminicide ırkçılığa karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Çember adlı kadın organizesi kadın uyanışını anlatan tiyatral bir gösteri sergiledi. Kürt kadınları arbane ve stranlarıyla eylemi canlandırdı.

Saat 19.00da Rudolfplatz’da başlayan mitingi ise, radikal feministler organize etti. Mitinge katılan kadın örgütleri homofobi ve kapitalizmin ekolojik yıkımına dikkat çekti. Kadınlar İstanbul sözleşmesini uygulama çağrısı yaptı. Mitingde müzik dinletileri de yer aldı. 

EFRÎN’DE KAÇIRILAN KADINLAR İÇİN

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Yıldız Filimci, bu yılki sloganlarının tüm kadın mücadelesini ifade ettiğine dikkat çekti. “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve toplumu savunma zamanı” dedi. Dünya genelinde ücret eşitsizliği kürtaj emek ve ekonomik sömürü ile kadınların sağcı iktidarlar tarafından baskı altına alındığını belirterek, “dünya genelinde faşist sistemler, sağcı iktidarlar eril ulus devletler birbirini destekliyor o zaman buna karşı kadınlar da daha fazla birleşmeli” dedi. 

Filimci’nin konuşması ardından alandaki yüzlerce kadın Efrîn’de kaçırılan kadınlar için hep bir ağızdan “Efrîn” ve “Jin, Jîyan, Azadî” diye haykırdı