Köln, Münih ve Dortmund’da İstanbul Sözleşmesi’nin feshi protesto edildi

Türk Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’ın 20 Mart günü İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi Almanya’nın Köln, Dortmund ve Münih kentlerinde protesto edildi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi Avrupa’da düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde Zora Genç Kadın Hareketi'nin çağrısıyla saat 17:00'da Kalk Post'ta düzenlenen bir miting ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi protesto edildi.

Mitinge Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Viyan Kadın Meclisi, Kadın Gözüyle ve Frauenkolektiv aktivistleri “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” sloganı ile katıldı.

Eylemde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” ve “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” yazılı dövizler ile Viyan Kadın Meclisi aktivistleri Almanca “Toplumu kadın kırımına karşı savunmanın tam zamanıdır” Zora ise “Bir fırtına gibi sokakları süpürüp ataerkil şiddete şans vermeyeceğiz” yazılı pankart taşıdı.

Eylemde Viyan Kadın Meclisi aktivisti Şilan Başur, Avrupa Kadın Dayanışması'nın yaptığı ortak açıklamayı okudu. Açıklamada, “Milyonlarca kadının iradesi gasp edilerek alınan bu karar yok hükmündedir. Kadınlar olarak kararı tanımıyoruz. Kadınlar olarak birlikte mücadeleyi daha da yükselteceğiz” denildi.

Zora temsilcisi ise şöyle konuştu: “Faşist Türk devleti kadın düşmanı politikalar yürütmektedir. İstanbul Sözleşmesi uluslararası hukuka göre yapılmış bir anlaşmadır ve uygulanmalıdır.”

Kadın Gözüyle Hareketi temsilcisi “AKP-MHP iktidarı faşist bir yönetimdir, İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girmelidir” derken SKB adına yapılan konuşmada ise şunlar belirtildi: “Kadınlar her gün sokakta eşlerinin ya da partnerlerinin şiddetine maruz kalıyor ve katlediliyor. İstanbul sözleşmesinin feshedilmesi kadına dönük taciz, tecavüz ve katliamların daha da artmasına neden olacaktır.”

Eylemde “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları atıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde de DİDİF Göçmen Kadınlar Birliği’nin çağrısı ile düzenlenen eyleme Sara Kadın Meclisi ve Alman kadın aktivistler de katıldı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vaz geçmiyoruz” sloganı ile düzenlenen eylemde yapılan konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi’nin Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından feshedilmesi kınandı.

Bu sözleşmesinin Türkiye’de yeniden uygulanmasının da talep edildiği eylemde sık sık adınlar, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde de karınlar eylemdeydi.

Eyleme Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E), Rozerin Kürt Kadın Meclisi, DAKME’nin de bulunduğu çok sayıda kadın kurum temsilcisi ve şahsiyet katıldı.

Eylemde YJK-E ve FEDA Kadın Meclisi adına bildiri de okundu.

Erdoğan’ın kadın kırım siyasetine dikkat çekilen bildiride “Bu tür yöntemlerle diktatör sonuç elde edemez” denildi.

Rozerin Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada kadınların bu tür saldırılar karşısında daha güçlü durabilmesi için örgütlülüğünü arttırması gerektiği belirtildi. Sık sık “Jin, jiyan, azadi” sloganlarının atıldığı eylem halaylarla sona erdi.