Kolombiya’da seçimin kaderini kadınlar belirleyecek

Kolombiya’da 19 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, kadın haklarına yönelik açıklama ve öneriler artıyor. Sandıklarda da kadınların oyunun belirleyici olması bekleniyor.

29 Mayıs’taki ilk turda solcu senatör Gustavo Petro, oyların yüzde 40’ını alarak önde yer aldı.

62 yaşındaki Petro, “kampanyamız kadınların elinde” dedi.  El Espectador gazetesine mülakat veren Petro, "Diğer adayın bu konudaki duruşu derinden geriye dönük, neredeyse Taliban düzeyinde” diye ekledi.

İlk turda popülist milyarder Rodolfo Hernandez, sürpriz yaparak oyların yüzde 28,1’ini elde etmiş ve ikinci tura çıkmayı başarmıştı. Rakibi Rodolfo Hernandez, Kolombiya’nın Donald Trump’ı olarak değerlendiriliyor. Bankaları kullanmadan kredi yoluyla sosyal konutlar satarak servet yaptı.

Rakibi için “maço” diyen Petro, “Nüfusun yarısı boyunduruk altına alınırsa, demokrasi nasıl olur!” diye tepki gösterdi.

Petro seçilirse, Kolombiya’nın yakın tarihinin ilk solcu cumhurbaşkanı olacak. Pedro kampanyasında özellikle kadın haklarına yönelik açıklamalarını ve önerilerini arttırdı.

Bogota’da 36 kadın örgütü ile bir araya gelen eski gerilla Petro, 24 haftaya kadar kürtajı suç olmaktan çıkaran anayasal kararı uygulama sözü verdi. Petro, “Kürtaj kadınlar için özgür bir karardır ve bu nedenle sosyal yaptırım olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Üç kez evlenen ve altı çocuk babası olan Petro, kadına yönelik suçlarla mücadelenin “ceza kanununun önceliği” olarak değerlendirilmesini istedi.

Petro kampanyasını Fracia Marquez ile yürütüyor.  Petro seçilirse, yardımcısı Afro Kolombiyalı aktivist Fracia Marquez olacak. Marquez, ırkçılık karşıtı ve feminist bir aktivist olarak öne çıkıyor.

Petro’nun rakibi Hernandez, daha önce da kadının çocukların eğitimine kendisini adamasının ideal olduğu yönündeki açıklaması ile tepkileri üzerine çekmişti. Hernandez, kadın cinayetlerinin kriminalize edilmesine de karşı çıkıyor. Oysa ülkede her yıl 600 kadın katlediliyor.