Komalên Jinên Ciwan: Gün direnme, isyanı ortaya koyma günüdür

Komalên Jinên Ciwan Koordinasyonu, 8 Mart vesilesiyle “Gün her zamankinden daha fazla direnme, isyanını ortaya koyma günüdür" diyerek, genç kadınları 8 Mart'ı tüm yasak ve baskılara rağmen Garê zafer ruhu ile karşılamaya çağırdı.

Komalên Jinên Ciwan Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, dünya çapında yaşanan kaos ve krizlerin en büyük mağdurunun kadınlar olduğuna dikkat çekildi. 

Açıklamanın devamında ise şunlara şunlar dile getirildi: 

“Korona süreci  ile başlayıp peşi sıra devam eden kadının tüm yaşam alanlarını kısıtlayan, daraltan adeta evinde tutsak kılınan bu dönem,  kendisi ile beraber yine yüzlerce katliam getirdi.  Politik kimliklerinden kaynaklı öldürülen, zindanlarda tutsak kılınan, taciz tecavüzlerle maruz kalan, çocuk yaşta evliliklere mahkum edilen kadınlar…

‘KADINLAR DİRENİŞTE ÖNCÜDÜR’

Her dönem kendi özgünlüğünde bir mücadele sürecine tanıklık eder. Faşist, sömürgeci egemen devletler sürekli baskı sömürü işkence işgal üzerinden halkları yıldırmaya bastırmaya çalıştıkça halklarda sürekli tarihe mal olan direnişler ortaya koyarlar. Ancak bu tarihi direnişlerde dikkate değer bir durum var ki o da kadınların direnişlerdeki duruşu ve öncülüğüdür.

Yine böylesi tarihi, hatta tarihi yön verecek önemli bir süreçten geçmekteyiz.  Tüm halkalara ve en önemlisi kadınlara  sömürgeci kapitalist modernite karşısında alternatif bir sistem, hatta yaşam sunan halkların önderi Rêber APO üzerinde ağırlaştırılmış tecrit gün geçtikçe kaygı uyandıran bir hal almaya başlamış bulunmaktadır. Faşist çete tc devleti özgürlük mücadelesi karşısında faydasız çırpınışlar sergileyerek halklar üzerinde şiddetin ve katliamın her türlüsünü uygulamakla birlikte aynı zamanda irademizi sınamak istercesine Rêber APO'ya dönük tecridi yoğunlaştırmıştır.

Yine bir 8 Mart sürecindeyiz. Yine meydanlarda tüm baskılara rağmen kadınların sesleri yükselmekte. Her ne kadar sömürgecilik var oldukça direnişte hep var  olmuşsa bize miras kalan kadın direnişinin sembolü haline gelmiş süreçleri karşılamak, sahiplenmek  kaçınılmaz olmaktadır.

‘GÜN DİRENME İSYANİ ORTAYA KOYMA GÜNÜDÜR’

Gün her zamankinden daha fazla direnme, isyanını ortaya koyma günüdür. Gün her zamankinden daha fazla meydanlarda her türlü şiddete yobazlığa kadın katliamlarına karşı koyma günüdür. Erkeğin devletin her türlü şiddetin karşısında mücadele ve direnme günüdür.  Süreç her açıdan kadınlar öncülüğünde direnişlere tanıklık ederken 8 Mart bu direnişlerin zirveleştiği dönem olmalıdır. Bu nedenle genç kadınlar başta olmak üzere tüm kadınlar bulundukları alanlarda bu yılda 8 Mart'ı tüm yasak ve baskılara rağmen Garê Zafer ruhu ile karşılamalıdır.

Sokaklarda meydanlarda eylem alanlarında  en güçlü serhildanlar açığa çıkmalıdır. Bizde Komalên Jinên Ciwan örgütü olarak tüm emekçi kadınların dünya kadınlar gününü kutluyoruz. Kadın emeği ile daha güzel bir dünya yaratmak için  hep birlikte Garê zafer ruhu ile direnişlerimizi mutlak zafere götürmeye, özgürlüğü sağlamaya çağırıyoruz. Faşist rejimler karşısında ancak kadın iradesi ile ortaya çıkan direnişler serhildanlar başarıya ulaşacak zafer mutlaka kadınların olacaktır.”