Kongreya Star ‘politik cinayetlere karşı’ bir dizi eylem yapacak

Kongreya Star Koordinasyonu, 23 Haziran’ı “Kadınlara karşı politik cinayetlerle mücadele günü” ilan etti. Bu çerçevede bir dizi eylem kararı alındı.

Kongreya Star Koordinasyonu, Kobanê’nin Helinc köyünde 23 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşen katliamın yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Türk devletinin Helinc köyüne saldırısında biri anne 3 kadın katledilmişti.

Yazılı açıklama yapan Kongreya Star, 23 Haziran’ı “Kadınlara karşı politik cinayetlerle mücadele günü” ilan ettiklerini belirterek, bu vesileyle bir dizi eylem gerçekleştireceklerini bildirdi.

Kongreya Star, 17 Haziran 1998’de şehit düşen PKK’li Sema Yüce’yi de anarken, cezaevlerinde tecride karşı yürütülen açlık grevi direnişini de selamladı.

Sema Yüce’nin tarihi bir eylem gerçekleştirdiğini ifade ededen Kongreya Star, “Kürt halkı inkar edilip gerilla imha edilmek isteniyordu. Düşmana cesaret veren işbirlikçiler harekete geçmeye çalışıyordu. Tüm bunlar Sema Yüce’nin öfkesini büyüttü. İşte eylemi ile tüm bunlara cevap olmak istedi. Bugün yaşananlar bizlere yine o günleri hatırlatıyor. Güney Kürdistan hükümeti içerisine girdiği tutum ile Kürt ulusal birliğini ve mücadelesine zarar veriyor” dedi.

Sema Yüce’nin eyleminden önce bıraktığı “Kadınların Kürt halkının söndürülen kıvılcımlarıdır. Her Kürt kadını küllerinden doğup Kürdistan mücadelesinin ateşini yakmalıdır” şeklindeki mesajını da hatırlatan Kongreya Star, şöyle devam etti: “Biz bu tespite katılıyoruz. Bugün bir kadın devrimi olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi aynı duygularla ilerliyor. Ancak erkek egemen ve devletlerin saldırıları devam ediyor. Türk devleti 23 Haziran’da Kobanê’nin Helinc köyün kadın yoldaşlarımıza saldırdı. Bu saldırıda Zehra, Hebun ve Emine Anne şehit oldu. Bu saldırılarla Kürt kadın mücadelesini durdurmak istediler. Ancak Kongreya Star olarak tüm saldırılar karşısında kadın devrimini koruyacağız. Kadınlar politik duruşlarını sergilemeye devam edecektir. Hevrîn Xelef, Aqide Ana, Hind ve Seda yoldaşların mücadelesi sonuna kadar sürecektir.”

Açıklama şunlar belirtildi: “Kongreya Star olarak Helinc katliamının tarihi olan 23 Haziran’ı ‘Kadınlara karşı politik cinayetlerle mücadele günü’ olarak ilan ediyoruz. Artık her 23 Haziran tarihinde mücadeleyi büyütmek için eylemsellik geliştireceğiz. 17 ve 30 Haziran arasında etkinliklerimiz olacak. Sema Yüce ve Zeynep Kınacı’nın mesajları okunacak. Seminerler gerçekleştirilecek. Sinevizyonlar gösterilecek. Kent kent eylemler yapılacak. Festival düzenlenecek. Fotoğraf sergisi yapılacak. Kadına yönelik şiddet ele alınacak. Yine Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları teşhir edilecek. 23 Haziran’da Kobanê, Şehba ve Dêrik’te Helince şehitlerinin anılması için törenler düzenlenecek. Tüm kadınların bu programlara katılması için çağrıda bulunuyoruz. Tüm politik kadın cinayetleri karşısında durup kadın devrimini korumamız gerekir.

Biz baş kaldıran kadınlar olarak eylemlerimizle özgür yaşamı inşa edip tarihi yeninde yazacağız. Zeynep Kınacı, Sema Yüce, Dr. Meryem, Raqalı Hanna, Hevrîn Xelef, Leyla Agirî, Zehra Kobanê, Sarya Kobanê, Melsa Dêrik şahsında tüm şehitlerimizi anıyoruz. Onların hayallerini gerçekleştireceğiz.”