Kürdistan ve Türkiye'de kadınlar İnfaz Yasası'nı kınadı

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde eylem yapan TJA, HDK ve HDP'li kadınlar, AKP/MHP iktidarının oylarıyla kabul edilen İnfaz Yasasını kınayarak, tutsakların serbest bırakılması istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde birçok kentte, yasallaşan infaz düzenlemesine tepki gösterildi. Polis engeline rağmen Bakırköy Cezaevi önünde  İnfaz Yasası'nı kınayan TJA, HDK ve HDP'li kadınlar, tüm tutsakların tahliye edilmesini istedi. 

AMED

HDP Kadın Meclisi, infaz yasası ve cezaevlerinin durumuna dikkat çekmek için  Amed ve Bingöl’de eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması yaptı. Amed'de Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılması planlanan açıklamaya polislerce izin verilmedi. HDP milletvekilleri ve polisler arasında uzun süren tartışmanın ardından açıklama yapmak isteyen grup, cezaevi önünden ayrılarak, HDP Bağlar ilçe binası önünde açıklama yaptı.  HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, yeni infaz yasasına dikkat çekerek, “Bu yasa vahşet yasasıdır” dedi.

Güzel, “Cezaevlerinin boşaltılmasına dair toplumsal bir talep oluşmuşken, AKP-MHP ittifakı tarafından adına infaz yasası denilen ancak bir kısım hükümlü açısından af niteliği taşıyan, siyasi tutsaklar açısından ise fiili idam niteliği taşıyan infaz yasası meclisten apar topar geçirildi” diye belirtti.

Semra Güzel, toplumsal muhalefetin zor aygıtlarıyla bastırılmaya çalışıldığı, yargının iktidarın sopası haline geldiği bir dönemde binlerce siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve öğrencinin hukuksuz bir biçimde tutuklandığının altını çizdi.

 “İmralı’da Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bir yönetim biçimi haline gelmiş ve tecrit bütün cezaevlerinde yaygınlaştırılmıştır. İnfaz yasasıyla siyasi tutsaklar ölüme terk edilirken bu güne kadar fiili olarak uygulanan gazete yasağı, ağırlaştırılan disiplin cezaları gibi yaklaşımlar kanuni bir hale getirilmiştir” diyen Güzel, şöyle konuştu: 

“Bu yasa vahşet yasasıdır, bu yasa erkek şiddetine cezasızlık getiren, kadına ve çocuklara karşı suç işleyenleri teşvik eden ancak bir taraftan da düşüncelerini ifade eden, kadın mücadelesi yürüten Figenleri, Sebahatları, Selmaları, Gültanları, gazetecileri,  öz savunmasını gerçekleştiren kadınları cezaevinde tutmanın yanında Koronavirüsü tehdidiyle yüz yüze bırakan bir yasadır.

İktidarın salgının cezaevlerinde yayılmasını izlemesi kabul edilemez. İktidar Kürtlere, muhaliflere, kadınlara düşman hukuku uygularken hiçbir tedbir almadan kadına ve çocuğa karşı suç işleyenlerin serbest bırakılmasının da faturasını kadınlar, muhalifler ödemektedir. Antep’te 9 yaşındaki Ceylan’ın babası tarafından vahşice katledilmesinin nedeni de infaz yasasının getirdiği cezasızlık politikalarıdır. Şu çok iyi bilinmelidir ki, bu yasayla kadına ve çocuğa yönelik suçlar örtülü bir biçimde affedildi. Yaşanacak tüm şiddet ve ölümlerin sorumlusu bu yasaya evet oyu veren AKP-MHP milletvekilleridir.” 

İSTANBUL

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisleri, AKP ve MHP’li vekilleri oyları ile Meclis’te kabul edilerek yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesini Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ve Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde açıklamalar yaparak, protesto etmek istedi. Aralarında HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın da bulunduğu kadınlar geldikleri Bakırköy Cezaevi önünde polis engeli ile karşılaştı. Açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini  ve toplu beklemeleri halinde gözaltına alacaklarını söyleyen polisler ile kadınlar ve polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yapılan görüşmeler sonucunda sadece Milletvekili Hüda Kaya'nın açıklama yapmasına izin verildi.  Bu haksız ve eşit olmayan yasaya hem Meclis’te hem de alanlarda karşı çıktıklarını söyleyen Kaya, "Yüz binlerce tutuklunun sağlığı, geleceği ve yaşam hakkı yok etme riski ile karşı karşıya bırakıldı. Bugün burada cezaevi önünde tepkimizi ve karşı çıktığımızı dile getirmek istedik. Ancak arkadaşlarımızla birlikte açıklama yapılmasına izin verilmedi. Tekrar tekrar söylüyoruz. Bu infaz yasası çıkarıldığı ilk günde toplum vicdanında mahkum edilmiştir" diye konuştu.

Cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna da dikkat çeken Kaya, "Kendi kişisel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan ağır hasta tutuklular dahi bu yasadan yararlanamadı. Şu anda yüz binlerce kronik hastalığı olan tutuklunun yaşamı tehdit altında. Cezaevindeki herkes devletin emanetindedir. Devlet onların sağlık ve yaşam hakkını korumak zorundadır. Devlet bu yasayla emaneti altında olan tutukluların yaşamını riske atmıştır. Devleti bir kez daha uyarıyoruz. Yeni bir infaz yasası düzenlenmeli, eşit ve ayrımsız bir şekilde tutukluların tahliyesine başlanmalıdır" dedi.

GEBZE

Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılmak istenen açıklama ise Türk polislerince engellendi. Açıklamadan önce polisler hem Gebze merkezde hem de cezaevi önü ve etrafında yoğun güvenlik önlemleri aldı. Cezaevi önüne gelen kadınların önünü kesen polisler açıklama yapmanın yasak olduğunu, aksi halde gözaltı işlemi yapacağı tehdidinde bulundu. Kadınlar sadece açıklama yapıp gideceklerini söylemelerine rağmen polisler kadınların araçlarından dahi inmesine izin vermedi. 

ŞIRNAK

Şırnak merkez ile bağlı İdil, Silopi ve Cizre ilçelerindeki parti binalarında yapılan açıklamalar çok sayıda kişi katıldı. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile çok sayıda partilinin katıldığı Cizre'deki açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, “Yaşanacak tüm şiddet ve ölümlerin sorumlusunu bu yasaya evet oyu veren AKP-MHP milletvekilleridir” dedi. 

İktidarın Kürtler, muhalif ve kadınlara karşı "düşman hukuku" uyguladığını vurgulayan Tunç, "Biz kadınların, kadına düşman, çocuğa düşman, doğaya düşman; hırsıza, çeteye, şiddet failine, mafyaya dost bu yasaya karşı mücadelemiz bitmemiştir. Başta risk grubunda bulunan hasta, 65 yaş üstü ve çocuklu kadın tutsaklar olmak üzere cezaevleri bir an önce boşaltılması, cezaevlerinden tahliye olan ya da olacak kadına yönelik şiddet faillerine karşı koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Kadın düşmanı infaz yasasını kabul etmiyoruz, infazda eşitlik istiyoruz" şeklinde konuştu.

MARDİN 

Mardin'deki açıklamaya da HDP Milletvekili Pero Dündar ve parti yöneticileri katıldı. HDP Mardin İl yöneticisi Münevver Ülker, düzenlemede muhalefet partileri, demokratik kamuoyu, hukukçular ve insan hakları savunucularının görüş ve önerilerinin alınmadığına değindi. ”Ülker, şunları dile getirdi: “AKP-MHP sadece kendi yandaşlarının, çetelerin ve katillerin taleplerini almıştır. Toplumsal muhalefet zor aygıtları ile bastırılmaya çalışılırken, yargı iktidarın sopası haline gelmiş ve aralarında milletvekilleri, belediye eşbaşkanları olmak üzere binlerce siyasetçi, akademisyen, öğrenci, gazeteci hukuksuz bir biçimde tutuklanarak, cezaevine konulmuştur. İmralı’da Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit bir yönetim biçimi haline gelmiş ve tecrit bütün cezaevlerine yayılmıştır."

MALATYA

HDP Malatya Kadın Meclisi parti binasında açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, kadına ve çocuğa karşı suç işleyenlerin tahliye edildiğine işaret ederek, infaz yasasıyla tutukluların ölüme terk edildiğini vurguladı. Yücekaya, yasayla siyasetçiler, akademisyenler ve gazetecilerin de salgın tehdidiyle baş başa bırakıldığını kaydetti. 

ANTEP 

HDP Antep Kadın Meclisi, parti binasında salgın dolayısıyla fiziki mesafe kuralına uyarak açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşakanı Songül Koçdağ, cezaevinde bulunan tutsaklara maske, dezenfektan ve temizlik malzemesinin temin edilmediğini söyleyerek, “Sürekli ‘sosyal mesafe’ uyarısı yapan iktidar, söz konusu cezaevleri olduğunda fiziki mesafeyi hiçe sayarak tutsakların yaşamını tehlikeye atan, ayakta sayım, arama adı altında koğuş baskınları gibi uygulamalardan vazgeçmemektedir" diye konuştu.

VAN

HDP Kadın Meclisi ve TJA  bileşenleri, HDP Van il binası önünde İnfaz Yasası’na karşı açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Edibe Babur, başta hasta tutuklular olmak üzere tüm siyasi tutukluların İnfaz Yasası’nda kapsam dışı bırakılarak, ölüme terk edildiğini söyledi. 

BİNGÖL

HDP Bingöl Kadın Meclisi de aynı konuya dair il binasında basın açıklaması yaptı. HDP Kadın Meclisi üyesi Songül Bacadurmuş, AKP-MHP ittifakının virüsle mücadele etmesi gerektiği günlerde, pandemiyi fırsata çevirdiğini ifade etti. Başta kadın tutsaklar olmak üzere cezaevlerinin boşaltılmasını isteyen Bacadurmuş, kadına yönelik şiddet faillerine karşı koruyucu önlemlerin alınmasını dile getirerek, “Biz kadınların, kadına düşman, çocuğa düşman, doğaya düşman; hırsıza, çeteye, şiddet failine, mafyaya dost yasalarına karşı mücadelemiz devam edecek” dedi. 

ADANA

HDP Adana Kadın Meclisi, parti binasında bir araya gelerek, basın toplantısı yaptı. "Kürt düşmanı, kadın düşmanı infaz yasasına karşı mücadelemiz sürecek" pankartının açıldığı açıklamada HDP Adana Kadın Meclisi Sözcüsü Saniye Seçgin, merkezi ortak basın açıklaması metnini okudu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "Kadın düşmanı olan bu uygulamaları ve yasaları tanımadığımızı, bir kez daha belirterek pandemi döneminde evlerinde şiddet gören, cezaevlerinde ölümle baş başa bırakılan kadınlar için de bir an önce önlem alınmalıdır” dedi.

MERSİN

HDP Mersin Kadın Meclisi de infaz yasasına dair partinin İl Örgütü'nde basın toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda ortak basın açıklaması metnini HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer okudu. 

HATAY

HDP Hatay Kadın Meclisi de parti binasında düzenlediği açıklamayla infaz düzenlemesini protesto etti. Ortak basın metnini HDP Hatay İl Eşbaşkanı Aysel Eşiyok okudu.

İZMİR 

HDP İzmir Kadın Meclisi, İnfaz yasasına ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür okudu. Açıklamanın ardından konuşan HDP’li vekil Serpil Kemalbay, paketinin adeta cinayet denebilecek maddeler içerdiğini ve cezaevlerinde sonuçlarının ağır olacağını söyledi.  

AYDIN

HDP Aydın Kadın Meclisi de konuya ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı kadınlar adına HDP Aydın İl Eşbaşkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu.