Kürt dostu Alman anayasa yargıcına karşı linç kampanyası

Hamburg Eyaleti’nde Anayasa Mahkemesi yargıcı Cornelia Ganten-Lange’ya karşı Kürt halkının mücadelesine verdiği destek gerekçe yapılarak linç kampanyası başlatıldı.

Almanya’nın Hamburg kentinde yıllardır avukatlık yapan ve hukukçu kimliğinin yanı sıra insan hakları aktivisi olarak da bilinen Cornelia Ganten-Lange 2009 yılında eyalet meclisinde oy çocukluğuyla Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak seçilmişti. 2015’te ise görev süresi biten Ganten-Lange vekillerden 89’a “evet” ve 14 “hayır” oyu olarak bir kez daha görevinde kalmasına karar verilmişti.

Hamburg Eyaleti’nin Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesinden bir olan Cornelia Ganten-Lange yıllar sonra Die Welt gazetesinin başını çektiği bir karama kampanyasının hedefi haline geldi. Geçtiğimiz hafta Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti’nin Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Barbara Borchardt “Anti-Kapitalist Sol” adlı bir grubunun üyesi olduğu gerekçisiyle Almanya’daki yaygın basın tarafından hedef gösteriliyordu.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Die Welt ise Cornelia Ganten-Lange’nin de başta Kürt halkının hakları olmak üzere insan hakları alanında verdiği mücadelesini bahane göstererek “aşırı solcu” olduğunu iddia etti. “Hamburg’da da aşırılarla bağlantısı olan bir anayasa yargıcı var” başlığıyla uzun bir haber servis eden gazetenin en önemli argümanlarından birisi Ganten-Lange’nin 2013 yılında PKK davasından yargılanan ve 2,5 yıl hapis cezası alan Kürt siyasetçi Ali İhsan Kıtay’ın savunma avukatı olması.

KÜRTLERLE DAYANIŞMASI ‘AŞIRI’ SAYILDI

Ayrıca 2011 ve 2012 yıllarında Almanya’da yaşayan Kürtler hukuk danışmanlığının yanı sıra cezaevlerinde tutulan siyasi tutsakların ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar yürüten AZADÎ e.V.” (Azadî Derneği) ve solcu aktivistlere hukuk alanında yardımcı olan Rote Hilfe (Kızıl Yardım)’nin organize ettiği etkinliklere katılması da Ganten-Lange’nin “aşırı faaliyetlerinden” sayıldı. Ganten-Lange’nin katıldığı etkinliklerden birisi Türkiye’de yargılanan Kürt siyasetçileriyle dayanışma amacıyla yapılmıştı.

Gazete Cornelia Ganten-Lange’nin Rote Hilfe’nin üyesi olduğunu da iddia ederken, bu bilgi kuruluştan tarafından doğrulanmadı. Gazete, ülkenin iç istihbarat kuruluşu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın takibinde olan Azadî ve Rote Hilfe’ye destek veren bir ismin anayasa mahkemesi yargıcı olamayacağını öne sürerken, Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği’nin Hamburg teşkilatı ve Eyalet Anayasa Mahkemesi ise “Bu bilgileri bilmiyorduk” açıklamasını yaptı.