Kürt kadınlarından BM'de diplomasi çalışması

Kürt kadınlarından oluşan bir heyet, BM İnsan Hakları Komisyonunun oturumunda yer alarak, Kürdistan'da yaşanan savaş ve Kürt kadınının direnişine dikkat çektiler.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'nun 35. Oturumu, 6 Haziran'da 129 devlet ve kurum temsilcilerinin katılımıyla İsviçre'nin Cenevre şehrinde başladı. Oturumlar 23 Haziran'a kadar devam edecek.

Yapılan toplantı, panel ve bir dizi özel görüşmeyi sağlamak için, Kürt kadın diplomasisi temsilcileri, Uluslararası Kürt Kadın Örgütü Temsilcisi Nursel Kılıç, Star Kongresi Temsilcisi Ronahi Şêxo ve Avrupa Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi Temsilcisi Songul Talay ile oluşturulan heyet oturumlarda yer aldı.

Heyet BM Soykırım ve katliam özel raportörü Agnes Callamard, İnsan Hakları Uzmanı Laura Kruger, Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Jane Connors, Kadına Karşı Şiddet ve Azınlık Halkları Kurumu sorumlusu Margarieta Leme Tome ile görüşme gerçekleştirdi.

Heyet, panellerde yaptıkları konuşmalarda, demokratik konfederalizm, Rojava'daki öz savunma ve Şengal ile Bakurê Kurdistan'ı ele alan önemli değerlendirmelerde bulundular.

Öte yandan KDP’nin Şengal ve Rojava öz yönetimlerine karşı yürüttüğü politikalara da dikkat çekildi.

TÜRK DEVLETİ KINANDI

Kürt kadın diplomasi heyeti, Kürt halkının ve kadının iradesinin tanınması için demokratik ulusun inşasını savunmanın önemine değinerek, Şengal ve Rojava Kürdistanı'nın statüsünün tanınmasını istediler.

Yapılan konuşmaların sonunda Êzidî kadınlarının mücadelesine destek verileceği ve Şengal kadınının tanınması için gereken çalışmaların yapılacağı belirtildi.

Türk devletinin saldırılarına ilişkin açık bir kınama mektubu yazılarak kamuoyu ile paylaşılacağı bilgisi de verildi. Uzman kişilerden bir uluslararası heyetin de Kürdistan'a gönderilmesi için çaba verileceği açıklandı.

Ayrıca uzman kişiler ile bir görüşmenin yapılacağı ve burada özelikle Bakurê Kurdistan'da yaşanan durum başta olmak üzere Şengal ve Rojava'nın statüsü için konuşmaların yapılacağı öğrenildi.