Kürdistan’ı Savun Kadın İnisiyatifi kuruldu

Rojava’nın Qamişlo kentinde buluşan onlarca kadın, “İşgale Karşı Kürdistan’ı Savun Kadın İnisiyatifi”ni kurma kararı aldı.

Kongra Star öncülüğünde 15 Mayıs’ta Qamişlo’da ‘Rojava Kürt Kadınları Danışma Toplantısı’ düzenlendi.

Toplantıda “İşgale Karşı Kürdistan’ı Savun Kadın İnisiyatifi”nin kurulması kararı alındı.

İnisiyatif’e Rojava’dan 48 ve Kürdistan’ın diğer parçalarından 24 kadın katıldı.

Farklı kadın örgütlerini temsil eden kadınların ortak açıklaması şöyle:

“21. yüzyılda kriz ve kaos gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Bu kriz durumu yaşamın bütün alanlarını ve dünyayı etkiliyor. Savaş, çatışma, göç, açlık, ekolojik sorunlar, anti demokratik uygulamalar, baskı, emek sömürüsü ve işgal dünya sisteminin büyük bir kriz bunalımı içinde olduğuna işaret ediyor. Bu gerçek küresel ölçekte ne kadar yaşanmış olursa olsun, en fazla Ortadoğu’da etkisini gösteriyor. Ya da Üçüncü Dünya Savaşı, Ortadoğu topraklarında yaşanmaktadır. İnsanlığın ve medeniyetin beşiği bugün bölgesel ve uluslararası güçlerin iktidar savaşına sahne olmuş durumda. Kürdistan’da bu savaşın merkezi olmuştur. Bu savaşın sonucunda yeni bir dünya düzeni kurulacaktır. Hem devlet yanlısı güçler hem de halkın demokratik güçleri mücadeleleriyle yeni sistemin karakterini belirlemeye çalışıyor.

Kürt halkı ve özellikle Kürt kadınları, dünyanın ve bölgenin demokratik güçleri nezdinde önemli bir yere sahiptir. Bugün başta Rojava Devrimi ve Kürt halkının yeni alternatif sistemi kurma mücadelesi dünyanın dört bir yanında ilgi görüyor. Ancak aynı zamanda Kürdistan topraklarında Küresel ve bölgesel çatışmalar yoğunlaşıyor. Bu gerçeğin ortasında Türk devleti, cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünde katliam ve işgal yoluyla Misak-ı Milli amaçlarını gerçekleştirmek istiyor, bu nedenle Kürtlere yönelik soykırımı tamamlamak istiyor. Yeni dünya düzeninde Kürt halkının resmi ve demokratik bir statüye sahip olmasını engellemek istiyor. Bu bağlamda sadece kendi sınırları içinde değil, aynı zamanda Rojava ve Başûrê Kurdistan üzerinde de soykırım savaşını yürütüyor. Kürtlerin bütün kazanımlarını yok etmeye çalışıyor.

Bu yok etme savaşında özellikle kadınları hedef alıyor. Çünkü kadınlar özgür ve onurlu bir yaşam inşa etmek için faşizme ve iktidara karşı mücadelede öncülük ediyor. Kadınların öncülük etmesini ortadan kaldırmak için özel bir savaş yürütüyor. Bunun sonucunda bugün yüzlerce siyasetçi, yurtsever ve direnişçi Kürt kadını Türk devletinin zindanlarında tecrit ve işkence altında tutuluyor. Çok sayıda Êzidî kadın hala esir tutuluyor. Aynı zamanda işgal altındaki Rojava bölgelerinde Kürt kadınları Türk devleti ve çetelerinin esareti altında. Paris katliamından Kobanê'ye kadar öncü kadınlar hedef alınarak katlediliyor.

Bu biçimde Kürt kadınları bir taraftan daha fazla işgalci Türk devletinin katliamlarıyla yüz yüze kalıyor ve diğer taraftan ise her şeye rağmen halklarının mücadelesi içindeki öncü rollerinden geri adım atmıyorlar. Özellikle halkının varlığını ve özgürlüğünü savunmak için ulusal görev ve sorumluluklarını yerine getiriyor.

Kadınlar olarak biliyoruz ki her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacımız var. Kürdistan’ı işgale karşı savunmak için kadınların birliği stratejik bir role sahiptir. Kadınlar güçlerini birleştirdiği zaman her konuda zafere ulaşabilir.

Türk devletinin işgaline son vermek ve yeni saldırıların önünü tutmak için Kürdistan’ın dört parçasında ve ülke dışındaki kadınların hızlı bir şekilde ortak bir tutum almasına ihtiyaç var. Bu kapsamda, 15 Mayıs’ta Qamişlo’da düzenlenen Rojava Kürt Kadınları İstişare Toplantısı’nda alınan kararlardan yola çıkarak, aşağıda isimleri yazılı olan kadınlar olarak, İşgale Karşı Kürdistanı Savunmak için Kadın Girişimi’ni kurduk ve kamuoyuyla paylaştık.

İşgale Karşı Kürdistan’ı Savun Kadın İnisiyatifi olarak, Türk devletinin işgaline son vermek ve saldırılarının önünü tutmak için kadınların tutumunu güçlendirmek için şimdiden itibaren ortak çalışma ve eylemleri başlatacağız. Sloganımız ‘Kadınlar İşgale Karşı Kürdistanı savunuyor.’ Bu amaçla inisiyatifimizin kuruluşunu herkesle paylaşıyoruz. İşgalcilerin saldırılarına karşı durmak, etkili bir sonuç almak ve Kürdistanı korumak için bütün kadınları bize katılmaya çağırıyoruz.”