Kürt kentlerinde kadınlar 8 Mart için alanlarda

Kuzey Kürdistan’ın birçok kentinde kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle alanlara çıktı

Kuzey Kürdistan’daki eylemler özellikle Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşiyor.

Şırnak, Urfa, Adıyaman, Mardin ve Malatya’da çok sayıda eylem ve etkinlik düzenlendi.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında anadil üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı yürüyüş yapıldı.

Aralarında HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de olduğu yüzlerce kişi yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte "Bizlerden başka kazanan olmayacak", "Dem dema azadiya ciwanan e” yazılı dövizler taşınırken, sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana jinan" sloganları atıldı.

Yürüyüş ardından bir açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “Bölgemizde de erkek egemen zihniyet her alanda kadınlara karşı saldırılarını yürütüyor. Biz Kürt kadınların örgütlenmesine düşmanca yaklaşıyor. Bizler yaşamın yarısı olduğumuzu söylüyoruz. Eğer yaşamın yarısı kadınlardan oluşuyorsa, kimse kadınların yerine karar veremez. Sadece kadınlar kendi yaşamları için karar verebilir” diye konuştu.

İmir, Kürt diline yönelik saldırılara da dikkat çekerek, “Bugün yaklaşık 40 milyon Kürt’ün dili yasaklanmaya çalışıyor. Bir an önce Kürt dilinin eğitim dili olması gerekiyor. Ortadoğu’da, Kürt dilinin kullanımı 4’üncü sıradadır. Milyonlarca insan Kürtçeyi kullanıyor. Fakat bugün sokaklarda fiili olarak yasak uygulanıyor. Dilimiz, kültürümüz katledilmek isteniyor. Bu asimilasyon zihniyetine karşı biz Kürt kadınları dilimize ve kültürümüze sahip çıkacağız” dedi.

URFA

Urfa İl Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Ali Şelli Parkında bir araya geldi. Kadınlar polisin engellemelerine rağmen Topçu Meydanı'nda kadar yürüdü ve burada bir açıklama yapıldı.

Platform adına konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, kadın özgürlüğü ve mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Şengül, Urfa Adliyesi önünde oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 9 Mart 2021 tarihinden bu yana Adalet Nöbeti tutan Emine Şenyaşar'ın direnişine değinerek, platform olarak Emine Şenyaşar'ın yanında olduklarını sözlerine ekledi.

ADIYAMAN

Adıyaman İl Kadın Platformu, Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptı. Onlarca kadının katıldığı açıklamada, “Doğa, üreten, yaşam benim kadınım” pankartı açıldı, “Jin jiyan azadî” yazılı dövizler dikkat çekti.

Platform adına konuşan Süphan Deniz, “Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Konuşmalar ardından kadınlar erbaneler eşliğinde Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çekti.

MARDİN

TJA ve Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Savur ilçesine bağlı Evîna (Sürgücü) kırsal mahallesinde şölen düzenledi.

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın da katıldığı şölende, halaylar çekti. Sloganlar eşliğinde özgürlük talebini dile getiren kadınlar, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde halaylarını sürdürdü.

Etkinlikte HDP Sözcüsü Ebru Günay, "8 Mart'ın coşkusu ile Newroz'a ulaşacağız" dedi. Günay, 8 Mart’ta Nusaybin'de gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yaptı.

MALATYA

HDP Malatya Kadın Meclisi, Yazıhan ilçesinde bir kadın şöleni düzenledi. HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Bedriye Yorgun şölende yaptığı konuşmada, “Biz kadınlar her günü 8 Mart yapacağız. Kadınlar 8 Mart’ı direniş ile kazandı. Bir toplumda kadınlar özgür değilse, biz o toplumun gelişmiş olduğundan bahsedemeyiz. Özgür yaşayıncaya kadar ne İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçeceğiz ne de mücadelemizden vazgeçeceğiz” dedi.