Kuzey ve Doğu Suriye’de kadına şiddete karşı yürüyüş

Kuzey ve Doğu Suriye’de yüzlerce kadın ve erkek, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

25 Kasım'ın yaklaşmasıyla Kongra Star ve Genç Kadınlar Birliği Suriye Kadın Meclisi birçok etkinlik gerçekleştirdi.

Onlarca erkek ve kurum ve meclis üyeleri, "Kadına şiddete hayır" sloganıyla Serêkaniyê Kampı'nda yürüdü.

Kongra Star tarafından düzenlenen yürüyüş Serêkaniyê Meclisi önünde başladı. Yürüyüşte katılımcılar, "Kaybettiğimiz kadınların intikamını alacağız", "Kadın devriminde özgürlüğü garanti altına alıyoruz", "Mirabal kardeşlerin mirası üzerinde mücadeleyi büyütüp özgür bir yaşam sağlayacağız" pankartları taşıdı.

Yürüyüş yeni pazar yerinde durarak mitinge dönüştü. Mitingde, Serêkaniyê Kampı Meclis Eşbaşkanı Ali El Tewil tarafından basın açıklaması okundu.

Açıklamada, iktidar güçlerinin ideolojilerini devam ettirmek için kadınları mevzilerinden uzaklaştırdığı ve en vahşi şiddeti ona uyguladığı belirtildi.

Kadının özgürleşmesiyle toplumun özgürleştiği, bu nedenle kapitalist güçlerin tüm yöntemleriyle kadınlara karşı mücadele ettiği belirtildi.

ERİŞE

Erişe’de onlarca erkek kadına yönelik şiddete karşı yürüdü.

Belediye binası önünden başlayan yürüyüş, ilçe meclis alanında son buldu. Erkekler kadın özgürlüğü pankartlarını taşıdı.

Erişe Sivil Meclisi alanında düzenlenen etkinlikte konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Şedadê Şubesi Eşbaşkanı Fadıl El Hisên, "Kadınlara destek için alanlara çıktık. Tarihte kadına yönelik baskı ve şiddet hep var olmuştur" ifadelerini kullandı.

El Hisên, "19 Temmuz devriminin başlamasıyla kadınlar öncü bir rol oynadı ve birçok başarıya imza attı" dedi.

KOBANÊ

Fırat Bölgesi Genç Kadınlar Birliği, "Şehitlerimiz intikam yeminimizdir" sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Yüzlerce kadının katıldığı yürüyüş, Qena Meclisi önünde başladı. Yürüyüşte işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarında şehit düşenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemciler sık sık ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganını attı.

İlçenin güneyindeki İsmail Ebdo İstasyonu önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından Genç Kadınlar Birliği üyesi Ruzif Beşrî söz alarak, “Kadınlar haklarını geri almak için ataerkil zihniyete karşı direniyor” dedi.

Kongra Star Fırat bölgesi Koordinasyon üyesi Suad Eldumer, 25 Kasım'ın eşsiz bir gün olduğunu, kadınların tüm egemen sistemlere karşı varlığını kanıtladığını ve ayağa kalktığını söyledi.
Son olarak birlik üyeleri, kadınlara dair oyun sergiledi.

HALEP

Halep Genç Kadınlar Birliği, "Devlet şiddetinin ve ataerkil zihniyetin her türüne karşı... Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganıyla yürüyüş düzenledi.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, "Devrim zamanı", "İntikam" ve "Jîna Emini ruhuyla hayat yaratacağız" pankartları taşındı.

Yürüyüş, Şêxmeqsûd Mahallesi'nin doğusundaki eski Efrin Meydanı önünden Eşrefiyê Mahallesi'ndeki Zeytin Meydanı’na doğru başladı. Yürüyüşte "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.

Zeytin Meydanı’nda konuşan Genç Kadınlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ronahi Cudi, özgürlük şehitlerini anarak, "Kadınların saldırılara karşı direnişi ve elde ettiği başarılar, Önder Abdullah Öcalan'ın düşünce ve felsefesinin ürünüdür” dedi.

MINBIC

25 Kasım vesilesiyle Suriye Kadın Meclisi, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Minbic’de "Devletin her türlü şiddetine ve erkek zihniyetine karşı jin, jiyan, azadî" sloganıyla diyalog toplantısı düzenledi.

Mihemed Xizel kütüphanesinde gerçekleştirilen toplantıya Minbic’deki siyasi parti temsilcileri ve kadın örgütü üyeleri katıldı.

Etkinlikte konuşan Suriye Kadın Meclisi yöneticilerinden Xedice Şewax, 25 Kasım'a ilişkin şunları söyledi: "25 Kasım şiddetle mücadele günüdür. Bu, dünya kadınlarının direnişinin bir sonucudur. Tüm dünya kadınlarına yönelik şiddetin her türüne ve bununla mücadele ve ortadan kaldırma yöntemlerine dikkat çekiliyor.”

Kadına yönelik zihinsel, sözlü, fiziksel, ekonomik, siyasi, cinsel ve sosyal şiddet biçimlerine dikkat çeken Xedice, özgür ve eşit bir yaşam için iktidar zihniyetiyle mücadele edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Xedice, "Demokratik moderniteyi kapitalist moderniteye alternatif bir çözüm olarak görmeliyiz" dedi.

Diyalog oturumu, erken yaşta evlilik olgusunu aşmanın yolları, kadınları eğitme, kadınların kendilerini fikirlerle donatmaları ve topluma yön vermeleri için özel seminerler düzenlenmesi ile sona erdi.