Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar alanlara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla eylemler düzenlendi.

ŞEHBA

Şehba bölgesinde Kongreya Star’ın “Şiddete ve İşgale Karşı Mücadele Et” şiarıyla düzenlediği yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

Yürüyüş Fafîn ilçe merkezinde başladı. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile Kongreya Star ve Özgür Kadın Meclisi bayrakları taşındı.

Okul alanına kadar yürüyen eylemciler burada bir miting düzenledi. Kongreya Star Efrîn Bölgesi Koordinasyonu adına  Şîraz Hemo, 25 Kasım’ın kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin büyütüldüğü gün olduğunu belirtti.

Özgür Kadın Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden Fatima Cemo ise, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların bütün dünyaya örnek olduğunu ifade etti.

TEBQA

Tebqa’da Sivil Yönetim Kadın Koordinasyonu 25 Kasım dolayısıyla bir açıklama yaptı. Tebqa Sivil Yönetim binası önünde yapılan açıklamayı Tebqa Kadın Koordinasyonu Eş Başkanı Wela El-Nacî okudu.

Açıklamada, “Özellikle işgalci Türk devleti tarafından işgal edilen yerlerde kadına yönelik şiddeti reddediyoruz. Şiddetin ve vahşetin her türlüsü;  tecavüz, katletme, kaçırma ve göç ettirilme politikaları durdurulmalıdır” denildi.

Koordinasyon, “Toplumun dokusunda her yönden devrime katılım sağlayan kadın bileşenlerle büyük bir değişiklik yapmaya çalışıyoruz. Kadınlar eşit bir yaşam, siyasi ve ekolojik bir toplum, demokrasi ve özgürlüğü sağlamak için bölgesel düzeyde, Ortadoğu’da ve dünyada öncü rol oynamalıdır” vurgusunda bulundu.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yaşayan halk Kongreya Star tarafından “İşgale ve Soykırıma Hayır, Kadını ve Yaşamı Savunacağız” şiarıyla düzenlendiği yürüyüşe katıldı. Şêxmeqsûd Mahallesi’nin batısındaki toplantı salonunun önünde başlayan ve merkezi sokaklara kadar devam eden yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

Cebenat Alanı’nda yapılan mitingde konuşan Kongreya Star Yürütme Üyesi Nehla Mistefa, Rojava Devrimi’nde öncü rol oynayan kadınların fedakarlıklarına dikkat çekttikten sonra,  “Önder Öcalan kadınlara haklarını talep etmeleri, kölelik zincirlerinden kurtulmaları, seslerini yükseltmeleri ve şiddeti kabul etmemeleri çağrısında bulundu” dedi.

Nehla Mistefa bütün kadınları dayanışma içerisinde olmaya, şiddete karşı mücadele etmeye ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.