Kuzey ve Doğu Suriye’den Şengal ve Afgan kadınlarına destek

Kuzey ve Doğu Suriye kadın örgütleri, KJK’nin Şengal ve Afgan kadınlarla dayanışmak amacıyla ilan ettiği kampanyaya katıldıklarını duyurdu.

KJK Koordinasyonu, Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının yıldönümü olan 3 Ağustos ile Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin yıldönümü olan 15 Ağustos arasında  “Hegemon Erkek Saldırılarına Karşı Afgan ve Şengal Kadınlarının Yanındayız” şiarı kampanya yürütme kararı almıştı.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın örgütleri de Şengal ve Afganistan'daki kadınlara ses olmak için kampanya dahil olacaklarını duyurdu.

Qamişlo’daki Mihmed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde bu amaçla bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı Kongra Star sözcüsü Rihan Loqo okudu. Açıklamada DAİŞ çetelerinin dokuz yıl önce Şengal’deki soykırım saldırıları hatırlatılarak,  “3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ tarafından gerçekleşen ve tüm dünyanın canlı olarak izlediği, seyrettiği ve müdahale etmediği, Şengal soykırımı üzerinden dokuz (9) yıl geçti. Dünyanın gözü önünde Şengal’de binlerce insan vahşice katledilmiş, binlerce kadın ve çocuk kaçırılarak, köle pazarlarında satılmış, psikolojik, kültürel, fiziki ve cinsel saldırılara maruz bırakıldı” denildi.

Kadınların Afganistan’da da benzer bir saldırı ve katliamın kıskacında olduğunu belirten kadın örgütleri, “29 Nisan 2021’den itibaren ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi ardından Temmuz ayı sonundan itibaren adım adım ülkenin kontrolünü yeniden sağlayan Taliban Ağustos 2021’de başkent Kabil’i de ele geçirmesiyle birlikte kadın düşmanı iktidarını bir kez ilan ederek kadınlarını kimliğini ve varlığını hedef aldı” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Kadın soykırımına karşı yaşam üretiyoruz" şiarıyla Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojava’daki kadın örgütleri adına “Şengal ve Afganistan direniş şehitlerini anıyoruz” denildi.

Kadın örgütleri, Şengal ve Afganistan kadınlarının Rojavayê Kürdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye kadın devriminde umut bulduklarını ve kadınlar olarak bu umuda ve taleplere tüm güçleriyle yanıt olacaklarını vurguladı.

Kampanya kapsamında yapılacak faaliyetler şöyle sıralandı:

-Kuzey ve Doğu Suriye genelinde faaliyetler yürütülecek.

- 2 Ağustos’ta kadınların bulunduğu her alanda mumlar yakılacak.

-7 Ağustos’ta Kuzey ve Doğu Suriye kadın örgütleri ve hareketleri olarak Reqa’da bir forum düzenlenecek.

-10 Ağustos’ta protesto gösterileri yapılacak.

-Genel parklarda Şengal Katliamı konulu sinevizyon izletilecek.