Kuzey ve Doğu Suriyeli kadın örgütlerinden eylem planı

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadın örgütleri, kadına yönelik şiddete ve Türk işgaline karşı 25 Kasım etkinlik programını açıkladı. Eylemler için “Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim” sloganı tercih edildi.

Kadın örgütleri bu yılki 25 Kasım etkinliklerini işgalci Türk devletinin katlettiği Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef ile YPJ savaşçısı Amara Rênas ve Kadın Adaleti Meclisi Üyesi Aqide Ana’ya adadı.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadın örgütleri, Qamişlo'daki Özerk Yönetim Dış İlişkiler Merkezi binasında gerçekleştirdikleri ortak bir basın toplantısında, eylem ve etkinlik programını açıkladı.

Basın açıklamasında “Şehit arkadaşlarımızın anısına 25 Kasım etkinliklerimizi “Şiddet işgaldir! Hevrînlerin direnişiyle işgal ve faşizmi yenelim” şiarıyla gerçekleştireceğiz” denildi.

Eylem ve etkinlikler Kongra Star, Kuzey ve Doğu Suriye Meclisi, Suriye Kadın Meclisi, Süryani Kadınları Birliği, Demokratik Suriye Meclisi, Suriye Gelecek Partisi Kadın Bürosu, Genç Kadın Hareketi, Demokratik Özerk Kadın Koordinasyonu, Devrimci Komünist Kadınlar tarafından organize edilecek.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nün etkinlikleri kapsamındaki açıklamada, kadınların dünya genelindeki mücadelesine vurgu yapıldıktan sonra şunlar ifade edildi:

“Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar olarak bu yıl ki 25 Kasım etkinliklerini işgalci Türk devletine bağlı çeteler tarafından katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’e, Türk devletinin karanlık faşizmine karşı direnen YPJ savaşçısı Amara Rênas’a ve Kadın Adaleti Meclisi Üyesi Aqide Ana’ya adıyoruz. Bu arkadaşlarımız Kuzey ve Doğu Suriye halklarına onurlu, demokratik ve eşit bir yaşam armağan etmek için cesur bir şekilde yaşadılar ve mücadele ettiler. Onlar da 12 Eylül faşizmine karşı direnen Saralar gibi, Erdoğan faşizmine karşı direnen Sêvêler gibi ve Trujillo diktatörlüğüne karşı direnen Mirabel kardeşler gibi boyun eğmediler ve direndiler.”

9 yıllık devrim mücadelesinde, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının en büyük düşmanının “DAİŞ” olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “DAİŞ’in en büyük destekçisi faşist Erdoğan diktatörüdür. 9 Ekim 2019’da topraklarımıza yönelik başlatılan saldırılar, devrime karşı başlatılan kirli ittifakın yeni bir hamlesidir. Amaçları topraklarımız üzerindeki vahşi savaşa devam etmektir” diye belirtildi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Yaşadığımız son 9 yılda faşizmi, işgali ve örgütlenmiş şiddeti halklara ve kadınlara dayattıklarını biliyoruz. Kadınların şahsi olarak şiddetle karşı karşıya kalmaları, faşist zihniyetin ve örgütlenmiş şiddetin sonucudur. Örgütlenmiş şiddet göç, demografinin değiştirilmesi, ekolojik dengenin bozulması, işsizlik, ekonomik kriz, sağlık ve eğitim haklarının gaspı ve birçok insan hakları ihlalini ifade ediyor. Bugün hayatımızın her anında her türlü şiddete maruz kalıyoruz. Eşsiz bir mücadele ile direniyoruz.”

“Hepimiz iyi biliyoruz ki mücadelemiz, faşist diktatörlüğe karşı dünya genelinde verilen mücadelenin bir parçasıdır” diyen kadın örgütleri, şöyle noktaladı: “Bu mücadeleyle güçleniyoruz, birbirimizi güçlendiriyoruz. Bu nedenle bütün dünya kadınlarına çağrımız Erdoğan’ın işlediği savaş suçlarından ceza alması için ortak bir hukuki mücadele yürütelim. Dünya kadınlarının mücadelemize verdiği desteği selamlıyoruz. Bütün dünya kadınlarını Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını savunmaya ve hep birlikte mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Dünyadaki bütün kadınları örgütlenmiş devlet şiddetine, faşizme, ırkçılığa, işgal politikalarına ve kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”

Eylem ve etkinlik programı ise şöyle sıralandı:

1- 22 Kasım’da saat 11.00’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin açıklama yapılacak.

2- 23 Kasım’da Özerk Yönetim’e bağlı 10 kadın yönetimi Zana Salonunda seminer verecek. Aynı gün Suriye Gelecek Partisi, Fırat Bölgesi’nde açıklama yapacak

3- 24 Kasım’da saat 11.00’da Kadın İnisiyatifi açıklama yapacak

4- 25 Kasım’da kentlerde yürüyüşler yapılacak

5- 26 Kasım’da HPC seminer verecek, Serêkaniyêli kadınlar ve Kongra Star ortak açıklama yapacak

6- 28 Kasım’da Munazama Sara Qamişlo’da ve Özgür Kadın Vakfı göçmen kampında açıklama yapacak.

7- 30 Kasım’da Şehit Aileleri Kurumu kent kent şehitliklerde açıklama yapacak

8- 1 Aralık’ta Süryani Kadınlar Birliği açıklama yapacak

9- 2 Aralık’ta Kuzey ve Doğu Suriye Meclisi YPJ’ye destek verecek

10- 3 Aralık’ta Genç Kadınlar Örgütü eylemi olacak

11- 4 Aralık’ta Eğitim ve Bilim Komitesi (KPC) çocuklar için etkinlik düzenleyecek

12- 5 Aralık’ta Suriye Gelecek Partisi Genel Kurulu toplanacak

13- 6 Kasım’da Adalet Kadınları Meclisi’nin etkinliği olacak

14- 7 Aralık’ta siyasi parti kadınlarının etkinliği olacak

15- 9 Aralık’ta Suriye Kadın Meclisi açıklama yapacak

16- 10 Aralık’ta Munazama Sara, Hevrin Xelef’e ilişkin açıklama yapacak