Las Tesis davası ertelendi

İzmir'de Las Tesis protestosu nedeniyle haklarında dava açılan 24 kadından 13'ü hakim karşısına çıktı.

İzmir’in Alsancak ilçesinde 15 Aralık 2019 günü yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleştirilen Las Tesis performansı yapılmıştı. Olaydan bir gün sonra İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından 24 kadın hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ve kadınlar evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. 

“TCK 301 ve 2911 sayılı yasalara muhalefet” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren kadınlar hakkında İzmir 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nce açılan davanın 14 Mayıs 2020 tarihindeki ilk duruşma salgın nedeniyle görülmeden ertelendi. 10 Kasım 2020 tarihindeki ikinci duruşma ise İzmir'de meydana gelen deprem dolayısıyla görülmeden ertelenirken, kadınlar ilk kez üçüncü duruşmada hakim karşısına çıktı. 

Duruşma öncesi Kadın Meclisleri, Bayraklı Adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Las Tesis’i değil katilleri yargılayın” pankartı açılan açıklamada, Kadın Meclisleri adına konuşan Hilal Susuz, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmadığını ve kadınların öldürülmemesini isteyenlerin yargılandığını belirtti. Açıklamanın ardından kadınlar duruşma salonuna geçti. 

İzmir 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 24 kadından 13'ü avukatlarıyla katıldı. Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, kadınlar ifadelerinde  Las Tesis dansının Şili’de, pandomim sanatçısı Daniela Carrasco’nun polis tarafından tecavüze uğradıktan sonra katledilmesinin ardından tüm dünyaya yayılan eylemlere destek vermek ve ülkedeki kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiklerini, eylemde atılan sloganların ise tüm kadın eylemlerinde atıldığını belirtti.

 Avukatların yaptığı savunmanın ardından duruşma, eksik hususların giderilmesi ve duruşmaya katılmayan sanıkların dinlenmesi için 28 Nisan'a ertelendi.