Londra’da kadınlar savaşa, sömürüye, eşitsizliğe karşı isyanda

Londra’da aralarında Kürt kadınların da bulunduğu onlarca kadın örgütü ve binlerce kadın, savaşlara, polis-devlet şiddetine, eril sisteme, emek sömürüsüne, kadına yönelik şiddete karşı cinsiyet eşitlikçi bir sistem için sokaklara çıktı.

Londra’da her yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İngiliz feminist örgütlerin organize ettiği “Million Women Rise” yürüyüşü, binlerce kadının katılımıyla gerçekleşti.

Yürüyüş dolayısıyla aralarında Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın örgütlerinin de bulunduğu binlerce kadın, Charing Cross İstasyonu önünde buluştu.

Kadın örgütlerinin kendi renkleri ile katıldığı yürüyüşte, akustik ritim grupları renkli görüntüler oluşturdu.

Özellikle savaş karşıtı pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, kadınlar, baskı ve şiddete, kapitalist moderniteye, eşitsizliğe, eril zihniyete ve baskıcı iktidarlara karşı sloganları, pankartları ve dövizleri ile haykırdı. Sık sık, ‘Jin jiyan azadî. “Biz birlik olursak şiddete son veririz”,  “Hemen adalet istiyoruz, kadınların birleşmesi engellenemez”, “Kadın cinayetlerine karşı birleşiyoruz”, “Şiddete savaşa hayır”sloganları atıldı.

‘ASLA YENİLMEYECEĞİZ’

Kimi kadın örgütleri alanda skeç ve tiyatral gösterimler ile eril zihniyete sahip iktidarların kadın üzerindeki şiddetine dikkat çekti. Yine müzik ve dans gösterileri ile kendi etnik ve inanç kimlikleri ile bir araya gelen kadınlar, “Ne istiyoruz ? Güvenli sokaklar. Ne zaman istiyoruz? Şimdi! Birlik olan kadınlar asla yenilmez” sloganı ile yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe Kürdistanlı ve Türkiyeli kadın örgütleri pankart ve dövizleri ile katılırken birçok kadın örgütü Paris’te katledilen Sakine Cansız (Sara), Rojbîn ve Ronahî’nin fotoğraflarının yer aldığı flamaları taşıdı.

EŞİTSİZLİĞE KARŞI BİRLİK

Charing Cross önünden Britanya Parlamentosu yakınlarındaki New Scotland Yard (İngiltere Emniyet Müdürlüğü) binası önüne kadar süren yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda ise kadına yönelik emek sömürüsü, şiddet ve eşitsizliğe karşı konuşmalar yapıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşa da dikkat çekilen konuşmalarda eril sisteme, emek sömürüsüne, kadına yönelik şiddete karşı kadınların ortak örgütlenmesinin daha fazla büyüyüp geliştiği ifade edildi.