Mersin’de kadınlardan bir yılda en az 50 hak ihlali başvurusu

İHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, kentte bir yıl içerisinde en az 50 kadının hak ihlali başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Gerçek bilançonun çok daha yüksek olduğu sanılıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, 2020 Mart ile 2021 Nisan ayı arasında kentte kadına karşı yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırladı.

İHD Mersin Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Benli, dernek binasında yapılan basın toplantısında raporu okudu.

Rapora göre 36’sı 2020 yılı içerisinde, 14’ü ise 2021 Nisan ayına kadarki dönemde olmak üzere toplam 50 hak ihlali başvurusu yapıldı.

Benli, kadına dönük hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirtirken, başvuranlara hukuki destekte bulunduklarını söyledi.

Kentte son bir yılda silahla yaralama, şiddet, taciz, çocuk istismarı gibi konularda kendilerine başvuruların ifade eden Benli, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararının devlet eli ile şiddetin meşrulaştırıldığının altını çizdi.

Benli, cezaevlerinde de kadınların şiddete maruz kaldığını kaydederken, çıplak aramadan dolayı hak ihlallerinin  yaşandığını, şiddet vakalarının gerek cezaevlerine gerek sevkler sırasında gerçekleştirildiğini ve cezaevlerindeki çocuklu annelerin sorunlarına çözüm getirilmediğini vurguladı.  

Raporda mülteci kadınların durumuna da dikkat çekildi. Benli, mülteci kadınların her türlü emek sömürüsüne, şiddete, ayrımcılığa, tacize ve tecavüze maruz kaldığını ifade etti.

Benli son olarak, “Türkiye, Anayasanın 90. maddesine göre değiştirilemez olan sözleşmenin yükümlülükleri yerine getirmeli, kadına yönelik şiddete karşı 6284  sayılı yasadaki maddeleri uygulamalıdır. Kadın mücadelesi; kadına yönelik şiddete karşı yapılmaktadır. Kadınlar, haklarından vazgeçmeyecek, hakları için mücadele etmeye devam edeceklerdir” diye belirtti.