Mısırlı feminist yazar Nawal El Saadawi hayatını kaybetti

Arap dünyasında kadın özgürlük mücadelesinin Mısırlı simalarından biri olan yazar Nawal El Saadawi, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Devlet gazetesi El Ahram, yazar Saadawi’nin 21 Mart günü hayata gözlerini yumduğunu duyurdu.

Özellikle referans olan “Başlangıçta kadın vardı” ve “Kadın ve Cinsiyet” isimli iki feminist kitabın yazarı olan Saadawi, uzun zaman Arap dünyasında kadın hakları için ve patriarkaya karşı mücadele etti.

Aynı zamanda doktor olan Nawal el Saadawi, imza attığı 50’yi aşkın eserde çok eşlilik, türban, kadın erkek arasındaki miras haklarının eşitsizliği ve özellikle de Mısır kadınlarının yüzde 90’ından fazlasını ilgilendiren sünnete tepki gösteriyordu.

1972’de “Kadın ve Cinsiyet” adlı kitabı çıktığında geniş tartışma yarattı. Saadawi, bu kitabında yakıcı bir konu olan kadın sünnetini işliyordu.  Kitap önce yasaklandı, sonra kitabın yazarı doktorluk mesleğini bırakmaya mecbur bırakıldı. El Saadawi, o zaman “Mısır ulusuna ihanet”le suçlanarak, hem hükümet hem de dini kurumların hedefine girdi.

Nawal El Saadawi, buna rağmen kadın yaşamı üzerindeki din diktalarına karşı yazmaya devam etti. 1987’de “İmam’ın düşüşü”, 1992’de “Şeytanın masumiyeti” isimli kitapları çıktı. Bu kitaplarda dinci entegrizm karşısında kadın yaşamının koşulları ele alınıyordu.

Nawal El Saadawi, İslamcıların artan tehditleri üzerine 1993’te Mısır’ı terk ederek ABD’ye sürgün oldu.  2005 yılında Mısır’a döndüğünde cumhurbaşkanlığı yarışına katıldı ancak, güvenlik güçlerinin seçim mitinglerini engellediğini belirterek yarıştan çekildi.

2007 yılında Sünni İslam dünyasının en prestijli teolojik kurumlarından olan El Ezher, El Saadawi hakkında İslam’a zarar verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.