MKGP Nagihan Akarsel’i andı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), akademisyen Nagihan Akarsel’in Silêmanî’de bir yıl önce katledilişinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Hukuksuzluğa, gözaltı ve tutuklanmaya, katletmeye karşı sesimizi yükselteceğiz” dedi.

MKGP, 4 Ekim 2022 tarihinde Güney Kurdistan’ın Silêmanî kentinde evinin önünde silahlı saldırı sonucu katledilen Jineoloji Araştırmaları Merkezi üyesi gazeteci-yazar Nagihan Akarsel, katledilişinin birinci yıldönümünde andı.

Yazılı bir açıklama yapan MKGP, gazetecilere yönelik artan saldırılara dikkat çekerek, “Özellikle kadın gazetecilere yönelik sistematik bir saldırı var. Ancak tüm saldırı ve baskılara rağmen Özgür Basın çatısı altında canla başla çalışan gazeteciler duruşlarından ödün vermediler, her zaman gerçeği arama konusunda ısrarcı olmuşlardır. Hak ihlallerine karşı mücadele veren kadın gazeteciler mesleklerini onurlu bir şekilde sürdürecek ve toplumun haber alma hakkını koruyacaklardır” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Şu anda Türkiye'de 63 gazeteci hukuksuz bir şekilde hapsediliyor. Gazetecilerin bu hak ihlalleri Türkiye'deki demokrasi ve özgürlüklerin düzeyini gösteriyor. Kürdistan'ın her yerinde gazeteciler tutuklanıyor, hedef alınıyor ve katlediliyor. Farklı alanlarda yoğun çalışmalar yapan ve Kürt halkının davası uğruna mücadelenin simgelerinden biri haline gelen Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi, Akademisyen ve Jineoloji Dergisi Editörü gazeteci Nagihan Akarsel, 4 Ekim 2022'de Süleymaniye kentinde silahlı saldırıda katledildi. Tüm baskılara cesurca direnen ve teslim olmayan hakikatin takipçisi ve kadın özgürlüğünün savunucusu Nagihan Akarsel’in katledilmesini tüm Kürt kadınlara yönelik bir saldırı olarak görüyoruz. Nagihan şahsında bu saldırı tüm Kürt kadınlara ve Kürt halkının davasına yapılmıştır.”

Nagihan Akarsel’in Silêmanî’de Jineoloji Akademisi ve Kurdistan Kadın Kütüphanesi'nin kurulmasında çalıştığı ve bu bakımdan kadınlar için büyük bir ilham olduğunu belirten MKGP, şöyle noktaladı: “Duruşuyla birçok insanı etkiledi. Nagiha'nın bu değerli duruşuna, mücadelesine ve mirasına sahip çıkmak amacıyla MKGP olarak 4 Ekim’de Dicle Fırat Kültür Sanat Merkezi'nde saat 17.00’de gerçekleştirilecek anma törenine katılacağız. Nagihan anısına gazetecilere yönelik haksızlığa, hukuksuzluğa, gözaltı ve tutuklanmaya, katletmeye karşı sesimizi yükselteceğiz. Kadını yok eden, katleden, şiddet uygulayan tek fikirli, ataerkil zihniyete karşı sesimizi birleştireceğiz.”