Nagihan Akarsel'in anısına 'Jînerjî Günleri' düzenlenecek

İşgalci Türk devletinin katlettiği Gazeteci ve Akademisyen Nagihan Akarsel’in anısına Kuzey ve Doğu Suriye’de “Jînerjî Günleri” düzenlenecek.

Silêmaniyê'de 4 Ekim 2022 tarihinde işgalci Türk devletine bağlı MİT tarafından silahlı saldırıyla katledilen Kürt Kadınları Kütüphane, Arşiv ve Araştırma Merkezi Üyesi Akademisyen Nagihan Akarsel'in anısına “Jînerjî Günleri” düzenlenecek. 

Kuzey ve Doğu Suriye Jineoloji Akademisi tarafından organize edilen “Jînerjî Günleri” 2-4 Ekim tarihlerinde yapılacak.

7 KENTTE ETKİNLİK

Nûjinha’da yer alan habere göre etkinlikler 7 kentte düzenlenecek. 2 Ekim’de Qamişlo’da Birleşmiş Milletler (BM) önünde basın açıklaması yapılarak BM’ye mesaj iletilecek. Nagihan Akarsel'in kısa öyküsü anlatılacak.

“Ben Nîsan’ım” performansı sergilenecek. Yine dengbêj ve “Kürt Kadını” şiir dinletileri olacak. Elefterya Grubu tarafından ‘Jin, jiyan, azadî’ tiyatrosu sahnelenecek. Aynı etkinlikler,  Kobanê, Şehba, Tebqa, Minbic, Halep ve Derik’te de gerçekleştirilecek.

Nagihan Akarsel’in katledilişinin yıl dönümünde Halep kentinde onun adını taşıyan bir kütüphane açılacak.

ŞEHBA'DA ANILDI

Şehba’nın Fafînê ilçesindeki Efrîn-Şehba Kantonu Jineoloji Merkezi, şehit Nagihan Akarsel’i andı.

Anma etkinliğinde özgürlük mücadelesinin şehitlerini anan Jineoloji Merkezi üyesi Henenê Hesen, "Efrîn'deyken her alanı gezen Şehit Nagihan'la birlikte tartışmalarımız daima kadın ve toplum üzerineydi” dedi.

Etkinlikte “Hezkirina Sêvê” konulu hazırlanan 2 sinevizyon izletildi, şiirler okundu.