Newa’nın 158. sayısı çıktı

“Türk, Sünni, cinsiyetçi erkek dünyasına MOR BAYRAK” manşetiyle çıkan Aylık Kadın Gazetesi Newaya Jin’ın Mayıs sayısı okurlarıyla buluştu.

26 Nisan’da Almanya’nın Lünen kentinde yaşamını yitiren Kürt Kadın Hareketi emektarlarından Müzeyyen Palabıyık’ı (Sosyalist Şilan Fırat) sürmanşetine taşıyan gazete, konuyla ilgili TJK-E’nin mesajına da yer verdi.

Kürdistan, Türkiye ve Avrupa gündemleri ile hazırlanan Mayıs sayısında, farklı içerikli söyleşi, makale ve dosyalara yer verildi.

Türkiye’nin siyasi atmosferini yazan kaleme alan gazeteci yazar Filiz Koçali, “Reis’in Türkiyesi’nden halkların baharına” başlığı ile dikkatleri AKP’nin eril ve faşizan politikalarına çekiyor.

Bölgede oluşan yeni dengeleri, ittifakları ve 2018 öngörülerini analiz eden Zerin Ruken, 2018’de halklar ve kadınlar kazanacak diyor.

‘KADIN ENTERNASYONALİ’ MÜMKÜN

Gazete bu ay HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ile yapılan röportaja da yer verdi. Koçyiğit, bölgede yaşanan savaşın sebep ve sonuçlarını, Rojava Devrimi’ne dönük tehditleri, Türkiye’de kendisini kurumsallaştırmaya çalışan faşizme karşı Demokrasi Cephesinin varlık sorununu, HDK’nin fonksiyonunu ve tüm bunların kadın ve topluma yansımalarını değerlendirdi. Erk sistemine karşı yeryüzü kadın ağı ihtiyacını belirten Koçyiğit, Kadın Enternasyonali mümkün diyor.

‘CPT KİMİ KORUYOR?’

19 yıldır ağırlaştırılmış tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin CPT’nin yaptığı açıklamanın detaylarını Zübeyde Teker irdeliyor. “Adalet, eşitlik ve özgürlük taleplerinin reddedildiği, asimilasyon, baskı, kötü muamele ve her türden şiddetle karşı karşıya kalmanın da tecrit olduğunu” ifade eden Teker, tecride karşı daha güçlü örgütlenme çağrısı yapıyor.

ANLAMLI YAŞAMLARI ÖRENLER

Mayıs sayısında, Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadın direnişçilere geniş yer verilmiş. Şevîn Nûdem, Rojava kadın devriminde yaşamını yitiren enternasyonalist devrimciler Alina Sanchez, Anna Campbel ve Ivana Hoffmann’ın hayat hikayelerini, özgürlük arayışlarını, yeni dünya ütopyalarını, yaşam sevinçlerini ele alıyor.

29 Eylül 2017 tarihinde Amed-Lice’de yaşamını yitiren YJA Star komutanlarından Gülnaz Ege’yi (Nuran Er) ise mücadele arkadaşı Arya Andok, 22-28 Nisan 2017 tarihleri arasında Şırnak’ta yaşamını yitiren Nudem Nurhak’ı (Türkan Yüksel) ise Hêja Zerya anlatıyor.

Eylem Roni’nin “Dağbeg’de 13 gün” anı yazısı, ekoloji temalı dosyalar, Fidan Yıldırım tarafından hazırlanan feminist yazar Jessica Valenti’nin portresi’nin yanı sıra gazetenin yazarlarından Rojda Yıldırım ve Zerya Gül’ün makaleleri de 158. sayıda yer almakta.

‘ZİMANÊ JİNÊ Û KURDÎ’

Mayıs sayısının Kürtçe sayfalarında ise bu ay; Rojava gündemi içerikli Kadın Bürosu Sorumlusu Nujîn Yusif ile yapılan söyleşi, Dicle Xabûr’un Kürdistan ve Ortadoğu analizi, Berjîn Tekoşer tarafından hazırlanan Deyfe Xatun’un portresi, gazetenin yazarlarından Zeynep Erdem’in “Şerê hebûna mirovahiyê” makalesi yer almakta.

Gazete ayrıca; 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle A. Avesta Aydın’ın “Zimanê jinê û Kurdî” değerlendirmesine yer verdi.