Newaya Jin: İntikamımız kadın devrimi olacak

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in 225. sayısı ‘İntikamımız Kadın Devrimi Olacak’ manşetiyle yayında.

Avrupa’da yayın yapan Newaya Jin Aralık ayı sayısı çıktı. Gazete, Paris’te katledilen Evîn Guyî’nin yaşamını yitirişinin 1. yıl dönümünde “İntikamımız Kadın Devrimi Olacak” manşetiyle okuyucularıyla buluştu.

Yılın son sayısında ayrıca; kadın özgürlük hareketi açısından 2023 yılı, Ortadoğu’da 3. Dünya Savaşı ve Kurdistan, 25 Kasım eylem ve etkinliklerinin analizi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve Avrupa Konseyi’nin tutumu, Maraş Katliamı’nın göç ve sürgün açısından sonuçları gibi önemli başlıklar yer aldı.

EVÎN’İN ANISINA: YEMİN İÇTİK

23 Aralık 2022 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl ile birlikte katledilen Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Evîn Guyî (Emine Kara) anısına yazıyı, gazete yazarlarından Haskar Kırmızıgül kaleme aldı. ‘Yemin içtik’ başlıklı yazı, katliamın 1. yıl dönümünde Kürt kadınlarının Evîn’in anısına nasıl sahip çıktıklarını-çıkacaklarını; katliamcılara yanıtını anlatıyor.

III. DÜNYA SAVAŞI VE DİRENEN KURDİSTAN

Ruşen Samsat ise, İsrail-Filistin çatışmasıyla bir kez daha gündeme gelen Ortadoğu’da 3. Dünya Savaşı ve küresel hegemonyanın krizini yorumladı. “Ortadoğu krizini dondurma, belli bir seviyede tutma, idare etme, krizi yönetme tarzı darbeler alıyor” diyen Samsat, değişen siyaset tarzı ve savaş karakterini, hegemonyayı zorlayan Kurdistan merkezli gelişmeleri, tek politikada ısrar eden Türkiye gibi ülkeleri bekleyen olasılıkları analiz ediyor.

KADIN DEVRİMİ YILI

2023 yılı biterken yılı kadın özgürlük gelişmeleri açısından değerlendiren Hêja Zerya ise, “Lozan Antlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılında İmralı soykırım sistemi tüm Kurdistan’a yayılarak Kürt soykırımını tamamlama stratejisi derinleştirildi” tespitinde bulundu. Buna karşın yılın “Jin Jiyan Azadî felsefesi ve yaşam kültürünün damgasını vurduğu bir kadın devrimi yılı” olduğunu kaydetti.

TECRİT VE AK’NİN TUTUMU

Gazete yazarlarından Havin Güneşer, Kasım ayında Avrupa Konseyi’nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la ilgili soru önergesine yanıtlar üzerinden Avrupa Konseyi’nin tecrit konusundaki tutumuna eleştirel bir yazıyı kaleme aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın her ay bir değerlendirmesine yer veren gazete bu ay Öcalan’ın 27 Kasım 1997 tarihli konuşmasından bir derlemeyi yayınladı.

25 KASIM’DA ÖNE ÇIKANLAR

Nazan Üstündağ, dünyada ve Kurdistan’daki 25 Kasım eylem ve etkinliklerine dair gözlemlerini bir yazıyla paylaştı. Üstündağ, son bir kaç yıldır yapılan 25 Kasım yürüyüşlerinin çehresinin giderek değiştiğine ve halklaştığına dikkat çekerek, “25 Kasım gittikçe daha fazla Mirabel kardeşlerin katliamında cisimleşen devlet-erkeklik-şiddet ilişkisini ifşa eden eylemlere ve sloganlara vesile oluyor” dedi.

GÖÇ DOĞURAN KATLİAM

Yeni sayıda, Aralık ayında gerçekleşen Maraş Katliamı da unutulmadı. Yurdusev Özsökmenler, katliamı bir başka yönden, yol açtığı göç ve sürgünler yönüyle irdeleyerek gazete sayfalarına taşıdı.

KADIN KÖYÜ UMOJA

Geçtiğimiz sayılarda Kenya’da kadınların buluşmasını aktaran Necibe Qeredaxî, bu sayıda kadın köyü Umoja’nın kurucularından Rebecca Lolosoli ile yaptığı söyleşiyi ve izlenimlerini aktardı.

BAKUR’DA BASKILARA RAĞMEN DİRENİŞ YILI

Gazetenin Kürtçe sayfaları da Kurdistan’ın dört parçasından makale, röportaj ve analizlerle geniş bir çerçeve çiziyor.

Bakûre Kurdistan’da kadın özgürlük hareketinin 2023 panoramasını çizen Roza Metîna, tüm baskı ve engellemelere rağmen Kürt kadınlarının özgürlükteki ısrarını ortaya koyduğuna vurgu yaptı. Yazar, “Kadınlar 2023 yılında kadın kazanımlarına yönelik saldırı ve kendilerini yok sayan zihniyete karşı alanlarda seslerini yükselttiler. Diz çökmüyoruz ve baş eğmiyoruz mesajı verdiler” dedi.

İRAN ZİNDANLARINDA BÜYÜK DİRENİŞ

Zîlan Vejîn ise, Rojhilat ve İran’da 2023’e damgasını vuran gelişmeleri irdeledi. Özellikle Jina Emînî’nin katledilmesinden sonra başlayan Jin Jiyan Azadî devriminin önemli gelişmelere yol açtığına ve yüzyılın sloganı haline geldiğine dikkat çeken yazar, özellikle İran zindanlarındaki direnişin şu an büyük bir mücadele kalesi olduğunu hatırlattı.

27 KASIM 1978’DEN BUGÜNE

Bu aydan itibaren gazetenin yazarları arasında yerini alan Dengir Güneş ise, PKK’nin kuruluşunun 45. yıldönümüne dair yazdı.  PKK’nin Kurdistan’ın son 50 yılına damgasını vuran temel özelliğinin kadın devrimi olduğuna dikkat çeken Dengir Güneş, Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin aynı zamanda kadınların tarihi intikamı olduğunun altını çizdi.

ROJAVA’DA HAMLENİN GELDİĞİ DÜZEY

Gazete, Aralık sayısında Kongra Star Koordinasyon üyesi Nesrin Doko ile yapılan röportaja Kürtçe sayfalarda yer verdi.  Nesrin Doko, 10 Ekim’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dönük başlatılan hamleye kapsamındaki çalışmaların temel gündemleri olduğunu kaydetti.

JİNEOLOJÎ’YE DAİR GELİŞMELER

Gazetenin Türkçe ve Kürtçe jineolojî sayfalarında ise, Jineolojî Akademisi tarafından okuyucuyla buluşan Jineolojî Ders Notları kitabının tanıtımı ile, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’de jineolojî çalışmalarının geldiği düzey ele alındı.

GÜLBAHAR MERCAN’IN GERİLLA GÜNLÜĞÜNDEN

4 Ağustos 2023 tarihinde Bagok’ta şehit düşen ve geçtiğimiz günlerde toprağa verilen YJA STAR Komutanı Gülbahar Mercan’a (Şekirnaz Kaplan) gerilla günlüğünden kesitler de gazetede yer alıyor.

Gazete, İslami feminizmin isimlerinden Margat Badran ve 19. yüzyıl Fransız feministlerinden Pauline Roland’ın portreleri, sağlık, aktuel gelişmeler, Kaktüs köşesi ve bulmaca gibi farklı içeriklerle okuyucularına hitap ediyor.

Yeni sayıya gazetenin web sitesi newayajin.net üzerinden erişmek mümkün.