Newaya Jin: Değişen bir şeyler var

Nisan ayı itibarıyla 18’inci yayın yılına giren Newaya Jin kadın gazetesinin 205. sayısı “Değişen bir şeyler var” manşetiyle çıktı.

Nisan ayı itibarıyla 18. yayın yılına giren kadın gazetesi Newaya Jin’ın 205'inci sayısı okurla buluştu. ‘Değişen bir şeyler var’ manşetiyle çıkan yeni sayıda 8 Mart eylemleri, 2022 Newrozu’nun verdiği mesajlar, 4 Nisan, 1915 Ermeni Tehciri, ekoloji ve kültür gibi başlıklara yer verildi. 
Otoriter rejimler karşısında kadın hareketlerinin yerel ve ulus-aşırı düzeylerde görünürlüğünün arttığı bir 8 Mart'ın daha yaşandığını ifade eden akademisyen Simten Coşar, her yere sızabilen erk aklına karşı direnişin sesini yükseltmenin mümkün olduğunu hatırlattı. 
Aynı başlığı yorumlayan siyasetçi Nîlufer Koç ise, 111 yıl sonra “Jin jiyan azadî” sloganının 8 Mart alanlarında haykırıldığını vurguladı.
 NEWROZ'UN TARİHE TAŞIDIĞI MESAJLAR
2022 Newrozu’nun içerdiği mesajları değerlendiren Roza Metîna, Kürt halkının hava muhalefetine rağmen 7’den 70’e alanlara akmaktan geri durmadığını ifade etti. Kimi bölgelerde gerçekleştirilen kutlamalara dair detayları paylaşan Metîna, bu yılki Newroz’un verdiği mesajlar ve yaşattığı coşkulu atmosfer ile tarihe geçtiğini vurguladı. 
Gazete, 4 Nisan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle, çocukluğu ve yaşamına dair özel bir röportaja da yer verdi. 

İNKAR KOYULAŞIYOR NİSAN AYINDA 

Nisan ayında Türkiye’de inkarın koyulaştığı belirlemesini yapan gazeteci yazar Alin Ozinian, 24 Nisan 1915 Ermeni soykırımına dair detayları bir anı/anlatı makalesi ile aktardı. 
Ozinian, “Osmanlı İmparatorluğun’da Ermenilere uygulanan soykırım politikasının erkeklerin toplanması ve yok edilmesinden başlayarak, Ermeni halkının Suriye çöllerine sürülmesiyle devam etti”ğini anımsattı. Soykırım politikasının en çok da Ermeni kadınların kimliğine ölümcül bir darbe vurduğunu belirten Ozinian, bu gerçeği katliamı yaşamış aile büyüklerinden olan Martha’nın hikayesi yoluyla aktardı. 

YEŞİL BOYAMADAN CİNSİYETÇİ YIKAMAYA

Ekolojist Sultan Gülsün ise dikkatleri cinsiyet yıkama (genderwashing) politikalarından biri olan ‘Femvertisements’e çekiyor. Gülsün, ‘Femvertisements’in yeşil reklamların arkasında kadınları kirletici faaliyetlerinin altında ezilmeye bırakan şirketlerin pazarlama politikalarından birini ifade ettiği bilgisini paylaşıyor.

HAKİKATİN İZİNDE 17 YIL; NEWAYA JIN 

Gazetenin yazarlarından Hêja Zerya, Newaya Jin’ın 18. yayın yıl dönümü vesilesiyle duygu ve düşüncelerini  paylaştı. 
Newaya Jin’ı “anlamlı yaşamın, bilgeliğin, aşkın farkındalığını yaratan kolektif akıl ve üretimin çocuğu” olarak tanımlayan Hêja Zerya, gazetenin her sayısının kadın etik ve estetiğinin tarihsel bir ürünü olduğunu belirtti. 

205. sayı’da yer alan diğer başlıklar ise şöyle:

- Fransa’da jineolojî tartışmaları: Jineolojî Fransa Komitesi 
-Bir nefes alma projesi: TitulArts
- Parazvanên çanda dayikê: Medya Doz
- Jin nirxên enternasyonalîst pêş dixin: Sarah MARCHA/Amara AMÛDÊ
- Jinên Lor, sembola têkoşîn û rizgariyê: Berjîn Tekoşer 
-Feminist felsefenin güçlü sesi: Silvia Federici: Fidan Yıldırım
- Kereng zamanı: Zîn Koçer 
- Bir savaşçının hikayesi: Laleş Rênas 
-‘Tutkulu sevgi’ye gelesiniz!: Kaktüs

Yeni sayıya gazetenin websitesi newayajin.net üzerinden ulaşmak mümkün.