Newaya Jin’in Ekim sayısı çıktı

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın 223. sayısı “Özgürlük ruhu ilham oldu” manşetiyle çıktı.

Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin, “Özgürlük ruhu ilham oldu” manşetiyle okuyucularıyla buluştu. Gazetenin Ekim ayı sayısında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplonun yıldönümü, Ekim şehitleri temel gündem konuları olarak yer aldı.

25. YILINDA KOMPLOYA KARŞI MÜCADELE

Havin Güneşer, uluslararası komplonun İmralı soykırım sistemiyle sürdürüldüğüne, buna karşın komploya karşı mücadelenin de tüm dinamikleriyle devam ettiğine dikkat çekti, “25 yılın ardından Rêber Apo her zamankinden daha fazla etki yaratıyor, milyonlara ilham vermeye devam ediyor” dedi.

HER DÖNEMİN ÖNCÜLERİ: EKİM ŞEHİTLERİ

Gazete kadın şehitler ayı olarak da adlandırılan Ekim ayında, Kürt kadın özgürlük mücadelesinde iz bırakan Ekim şehitlerine yer verdi. Ronahi Serhad, “tüm zamanların özgürlük çağlayanı: Ekim şehitleri” başlıklı yazısında Gülnaz Karataş’ın (Beritan) oynadığı role vurgu yaptı. “Beritan çizgisi susmayan kadınların mücadele kimliğidir” tespitini yapan yazar, Beritanlaşmayı halk savaşı çizgisi olarak kavramak ve uygulamak gerektiğini ifade etti.

BERİTAN-NAGİHAN DİYALEKTİĞİ

Gazetenin yazarlarından Heja Zerya ise, 2022 Ekim’inde Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel’i yazdı. Zerya, Akarsel’in Beritanlarla sembolleşen kadın direniş çizgisinin son halkası olduğunu vurguladı. Şervîn Nûdem de Rosa Lüksemburg’un “vardım, varım, var olacağım” sözünden hareketle sistemin kadın devrimcileri ve öncüleri hedef almasını konu etti.

Beritan Güneş, ’Jin Jiyan Azadî’ sloganının damgasını vurduğu Rojhilat  ve İran’da kadın isyanının birinci yıldönümünü işlerken, Zîlan Vejîn ise “Kadınlar özgürlük devrimine akıyor-Jin diherikin şoreşa azadiyê” başlıklı yazısında İran’da kadınların özgürlük arayışının artık durdurulamaz olduğunu vurguladı: “Bu hakikati kim görmezden gelebilir?” sorusunu yöneltti.

DÜNYA KADIN KONFEDERALİZMİNE DOĞRU

Haskar Kırmızıgül de “Zamanın ikilemlerini ortadan kaldırmak” başlıklı yazısında, ‘Dünya Demokratik Kadın Konfederalizmi iddiasının nasıl oluştuğunu anlattı. “Tarihsel moment içinde olduğumuzu hissediyor, biliyoruz. Zamanın farkındayız. Yaptıklarımızı, yaratımlarımızı kalıcılaştırmak, direniş kültürümüzün temel ögesi haline getirmek için jineolojî zemininde ilerliyoruz” ifadesini kullandı.

DAYANIŞMA BU KEZ KARA KITA’DA

Necibe Qeredaxî Ağustos ayında Kenya’da Kürdistan, Latin Amerika, Afrika, Güney Asya’dan en az 20 farklı ülke ve kültürden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen ”Uluslararası Alternatifler Ağı" toplantısına dair izlenimlerini kaleme aldı.

CHİPKO EKOLOJİK MÜCADELEYE ESİN OLDU

Ekoloji sayfasında Sultan Gülsün, küresel iklim grevine giderken hayat bulan işçi direnişlerini, ekolojik mücadele ile bağını kurarak değerlendirdi. Füsun Erdoğan, ekoloji mücadelesine ilham olan bir deneyimi; 1970’lerden bu yana Hindistan’da ormansızlaştırma politikasına karşı mücadele eden Chipko Hareketi’ni irdeledi.

BAŞUR’DA TEHLİKELİ PLANLAR

Beritan Zagros, ‘Kürtlerin Başarısına giden yol’ başlıklı yazısında Türk devletinin Irak ve Başûre Kurdistan görüşmelerini, KDP’nin işgal planındaki rolünü analiz etti. Zagros, Rojhilat güçlerinin çekilmesini Bradost ve Kandil’e dönük kapsamlı bir saldırının habercisi olarak nitelendirdi.

Roza Metîna ise, Yeşil Sol Parti’nin gerçekleştirdiği kadın konferansının sonuçlarını, TJA’nın 15 Eylül’de startını verdiği  "Bi Jin Jiyan Azadiyê re, ber bi Azadiyê ve” hamlesini masaya yatırdı.

23 Ocak 2023’te Botan’da şehit düşen YJA Star gerillası Tavîn Tekoşîn’i Omedya Welat anlattı. Her ay kadın mücadelesinde iz bırakan bir ismi sayfalarına taşıyan Newaya Jin’de bu ay,  Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki ayrı kadının portresi yer alıyor. Berjîn Tekoşer Atûsa’yı Ronahi Yıldırım ise, İslam'a feminist bir bakış: Amina Wadud’un mücadele yaşamlarını kaleme aldı.