Newaya Jin’ın yeni sayısı okurlarıyla buluştu

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın mayıs sayısı okurla buluştu. 206’ncı sayıda Kürdistan’ın birçok merkezinde uygulamaya konulan sömürgeci saldırılara geniş yer verdi.

“Helwest û xîret wê azad bike” manşetiyle çıkan gazetenin temel konusu, dört parça Kürdistan ve özelde Medya Savunma Alanları’na yönelik sömürgeci Türk ordusunun 17 Nisan’da başlattığı yeni saldırıları oldu.

Bu imha konseptine ilişkin özellikle Nurhak Gulbahar, Hêja Zerya ve Nîlufer Koç’un makalelerine yer verildi.

KDP’nin geçmişten bu yana pratiklerini hatırlatan yazarlar, bu pozisyonun ancak ulusal tavır ve mücadele sonucu aşılabileceğine dikkat çekti.

‘MAKUL ANNELİK’

Akademisyen Özgür Sevgi Göral, Türkiye’deki “faşist” iktidarın ‘makbul annelik’ tanımını irdeledi. Cumartesi Anneleri, Plaza del Mayo Anneleri, Barış Anneleri ile Emine Şenyaşar’ın mücadelesine atıf yapan Göral, bugün birçok annenin makbul anne tanımının dışına çıkarak, evlatlarının hesabını sorduğunu hatırlattı.

EMİNE ŞENYAŞAR’IN BİYOGRAFİSİ

Yeni sayıda, Urfa’da 420 gündür “Adalet” mücadelesi veren Emine Şenyaşar’ın biyografisine de yer verildi.

‘ONLAR CADI DEĞİL KADINDI’

Mayıs sayısında özel bir röportaja da yer veren gazete, İskoç Parlamentosu’nun yüzyıllar önce “cadı” yaftasıyla katledilen kadınlardan dilediği “özrü” sayfalarına taşıdı.

İskoç sendikal hareketi üyesi Sarah Collins Newaya Jin’ın, resmi 'devlet özrü'nün önemini, “cadı avı”nın ardındaki devlet zihniyetini ve yine Mizojini Yasası çerçevesine dair sorularını yanıtladı.

KADIN EMEĞİ VE KAPİTALİZM

1 Mayıs ‘Uluslararası Birlik ve Mücadele Günü’ vesilesiyle kadın emeği sorununu irdeleyen Yurdusev Özsökmenler, kadın emeği sömürüsüne dair kimi veriler paylaştı.

Kadın emeği olmaksızın kapitalizmin ayakta duramayacağını aktaran yazar, cinsiyetler arası ücret farkının ortadan kaldırılması gerekliliğine işaret etti.

KÜRTÇE, BİLİM VE ÖĞRENİM DİLİ

Gazete, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Gulê Hesen ile Roza Metîna’nın konuyla ilgili makalelerine yer verdi.

Roza Metîna, egemenlerin dil ve kimlikleri hedef alan politikalarına dikkat çekerek, özgürlüğün anadiline sahip çıkmak ile başladığını belirtti.

2007’de Rojava’da kurulan Kürt Dil Kurumu’nun (SZK) çalışmalarını aktaran Gulê Hesen ise, Rojava’da Kürtçe’nin bilim ve öğrenim dili olduğunu hatırlattı.

‘DERSİM KÜRTLÜKTEN ARINDIRILMAK İSTENİYOR’

Gazetenin yeni sayısına yazan Zilan Sara, bir Türkleştirme projesi olan Şark Islahat Planı’nın Dersim’e uyarılma sürecini irdeledi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak’ın “Türk camiası içinde Kürtlük eritilmeli, öz Türk hukukuna mazhar kılınmalı” sözlerini hatırlatan Sara, ’38 Dersim Tertelesi ile Dersim’in Kürtlükten arındırılmak istendiğini belirtti.

‘BU DAĞLAR BİZİM

Sarya Baran Tiyatro grubu tanıtımının yanı sıra, Valencia Jineolojî Komitesinin çalışmaları da yeni sayıda yer verilen içerikler arasında dikkat çekti.

Son olarak Umut Yıldız  ‘Bu dağlar bizim!’ başlıklı makale ile dikkatleri Medya Savunma Alanları’nda yaşananlara çekti.

Yeni sayıya newayajin.net websitesi üzerinden erişmek mümkün.