Newaya Jin Nisan sayısı: Uluslararası toplum harekete geçmeli!

Nisan 2005’te yayın hayatına başlayan ve 16. yayın yılını tamamlayan Newaya Jin gazetesi, 193. sayısı ile okurla buluştu.

Gazete Nisan sayısında, Unite Union sendikası Uluslararası Sekreteri ve “Öcalan’a Özgürlük Kampanyası”nın aktif yürütücülerinden Clare Baker ile yapılan bir röportaja yer verdi. Kampanyanın odak noktasının Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü olduğunu hatırlatan Clare Baker, uluslararası toplumu ve tüm hükümetleri AKP iktidarına karşı harekete geçmeye çağırdı. Baker, eğer Türkiye mevcut politikalarında ısrar ederse Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret anlaşmasına karşı da kampanya başlatacakları bilgisini paylaştı.

KENDİNİ YARATAN İNSAN

4 Nisan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününe dair bir makale kaleme alan Zilan Narin, kendini ana tanrıçanın iyi bir evladı, kadınların yoldaşı olarak tanımlayan Abdullah Öcalan’ın özgürlükteki ısrarıyla kadınların duygularına, düşüncelerine, yaşamlarına dokunduğu için kadınların umudu olduğunu anımsatıyor.

İSYAN ANNESİ

Nisan sayısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllarda annesi Üveyş Öcalan’a dair yaptığı değerlendirmelerden kimi kesitlere de yer verildi. Annesi ile ilişkisinin kadın özgürlük hareketinin örgütlendirilmesine etki yaptığını vurgulayan Öcalan, annesini bir ‘isyan annesi’ olarak tanımlıyor.

SOKAKLARA ÇIKMA HAKKI

Kadın hakları mücadelesi, 8 Mart ve yükselen kadın direnişine dair yazan Simten Coşar ise, Kürt kadın hareketinin yıllardır karşı karşıya kaldığı şiddet, devlet baskısı ve dışlamanın gelinen noktada Türkiye’deki kadın hakları örgütlerinin tümüne yöneltildiğini hatırlatıyor. “Tam da burada 8 Mart’ı kadınların özgürlüğünü ulus-aşırı eylemlilikle karşılayan Kürt kadın hareketinin önemi belirginleşiyor” diyor.

Aynı başlığı Kürtçe sayfalarda yorumlayan Necîbe Qeredaxî de, 21. yüzyılın alternatif sistemi inşa etmenin yüzyılı olduğuna vurgu yaptı. Gulistan İke ise, 8 Mart’tan Newroz’a varan eylemsellik sürecindeki kadın öncülüğünü yorumladı.

CİNSEL DOYUMSUZLUĞUN ÖRGÜTLÜ GİZLİ NESNESİ

Zerya Gül, kadın cinselliği politikalarına dair dizi yazısının bu ayki bölümünde tek tanrılı dinler süreci ile başlayan ikinci büyük cinsel kırılmayı anlatıyor. Ailecilik ve hanedanlık ideolojilerine dayalı gelişen bu kırılma süreci, kadın cinselliğinin, yaşam enerjisinin, haz ve üretkenliğinin denetim altına alınması temelinde kurumlaştığı hatırlatmasını yapıyor.

Jineolojî sayfasının bu ayki içeriğinde arkeoloji ve jineolojî bağı irdeleniyor. Arkeolog ve antropolog Lida Käyhkö’nün kaleme aldığı araştırma yazısında, arkeolojik araştırmalar tarihi ve konuyla ilgili yanılgılı yaklaşımlara dikkat çekiliyor. Üç yüzyıllık arkeoloji araştırmalar sürecinin çoğunun sömürgecilik ve ataerkil güçler tarafından şekillendirildiğini hatırlatan Käyhkö, arkeolojinin yaratıcı yorumlar yerine "bilimsel" gerçekler fikrini fetişleştirerek Batı bilgi biçimlerine ayrıcalık tanıdığını belirtiyor.

KÜRT BASIN GELENEĞİNİN DİRENİŞİ

Gazetenin yazarlarından Roza Metina 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü tarihçesine dair yazdı. Kürt basınına dönük günümüzde de baskıların sistematik olarak devam ettiğini hatırlatan Metina, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) raporunu referans yaparak Türkiye cezaevlerinde hala 85 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatıyor.

NEWAYA JİN ÖNEMLİ BİR BİLGİ KAYNAĞI

Gazete, yıldönümü vesilesiyle yayının içeriğine dair okurların görüşlerine de yer verdi. Newaya Jin’ın önemli bir bilgi kaynağı olduğunu ifade eden İsviçre, İngiltere, Avusturya, Belçika, Almanya ve Hollanda’dan okurlar, gazeteye dair görüş, öneri ve eleştirilerini paylaştı.

MISIR'IN EN RADİKAL KADINI: NAWAL EL SAADAWİ

21 Mart 2021’de yaşama veda eden Mısırlı yazar ve aktivist Nawal El Saadawi’nin biyografisine de yer verildi.

Yaşamı boyunca geleneksel kalıplara karşı savaşan Nawal El Saadawi Mısır’da birçok ilke imza attı. Fikir ve eylemlerinden dolayı tutuklanan El Saadawi’nin cinsiyetçi kodlara dair cesurca kaleme aldığı eserler onlarca dile çevrildi. Nawal El Saadawi, Kürt halkı ve Kürt kadınının özgürlük mücadelesini destekleyip dostça ilişkiler içinde bulunuyordu.

Genç kuşak sayfasında ise, Vildan Dirik’in korona salgınının çocuklar üzerindeki etkilerine dair kaleme aldığı analize yer verildi.

Toplum-yaşam sayfasında ise Dicle Arya ile Sorxwîn Avesta’nın anı yazılarına yer verildi.