Newroz fotoğrafı paylaştığı için işinden uzaklaştırıldı

Hasta olduğu için işe gidemeyen M. K., daha önceki yıllara ait Newroz fotoğrafı paylaştığı için Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesi tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesi projesi ISS Hazır Yemek Hizmetleri bölümünde, yaklaşık bir yıldır aşçı yardımcısı olarak çalışan M. K., 20 Mart 2022’de kişisel sanal medya hesabından Newroz fotoğraf paylaşımı yaptığı için disiplin soruşturmasıyla işinden uzaklaştırıldı.

M.K.’nın kişisel sanal medya hesabından yaptığı paylaşımlar kendi ifadesine ve hatta tutanakta da belirttiği üzere bu yıla ait değil. M. K., Newroz’un İstanbul’da kutlandığı 20 Mart günü bel fıtığı rahatsızlığı sebebiyle semt polikliniğinde iğne oluyor ve hatta durumunu bölüm şefine bildirip geç kalacağını söylüyor. 

FOTOĞRAFLAR YENİ DEĞİLDİ

ANF’ye konuşan M.K. “Semt polikliniğinden eve gelince arkadaşım, tam olarak hangi tarihte olduğunu hatırlamadığım Newroz fotoğraflarını attı bana. Ben de hasta olduğum ve Newroz’a gidemediğim için fotoğrafları paylaştım kutlama amaçlı. Kendi sanal medya hesabım gizli ve o günün tarihini attım; çünkü bugünün Newroz’unu kutlamak amacıyla yaptım. Hatta aynı gün evde kahve içerken de bir pozum var, onu da paylaştım. Yani kutlamaya gitmedim, sadece eski olan fotoğrafları paylaştım. Bu görüntüler onlara kim tarafından verildi bilmiyorum ama tutanakta işe gelemeyeceğimi bildirdiğim halde kutlamaya gittiğim için “dürüstlük” ilkesini ihlal ederek disiplin soruşturması açıldığı kaydediliyor. Ben ifademde de fotoğrafların eski olduğunu belirttim. Ayrıca sanal medya hesabım gizli ve ancak beni takip eden kişiler bunu görebilir” diyor.

“BU KONUŞTUĞUNUZ DİL Mİ?”

M. K., Başakşehir Çam ve Şakura Şehir Hastanesi projesi ISS Hazır Yemek Hizmetleri bölümünde daha önce de Kürtçe konuştukları için kendilerine laf edildiğini, birçok anlamda baskı ve mobbinge de uğradıklarını anlatıyor: “Biz kendi aramızda Kürtçe konuşunca bile ‘siz ne konuşuyorsunuz, konuştuğunuz bir dil mi?’ gibi birçok söze maruz kalıyorduk. Bu ilk değil yani. Bunu dışında da birçok baskıya maruz kaldığımız bir yerdi. Ben şimdiye kadar işyerinde bir gün bile devamsızlık yapmadım. Bir kere yaptım, o da rahatsızlığım dolayısıyla evde olduğum zaman. Onda da bayramı kutlamak için attığım görseller yüzünden bana yalancı denildi. Ama ben bunun Newroz paylaşımı yüzünden olduğunu biliyorum. Sadece ben değil başka birkaç kişinin daha paylaşımlarını incelemeye başlamışlar sırf bu yüzden. Yani ‘dürüstlük ilkesi’ bahane.”