Nobel Komitesi açlık grevindeki Nergis Muhammedi’nin durumundan endişeli

İran’ın başkenti Tahran’daki Evin cezaevinde tutsak edilen aktivis Nergis Muhammedi’ye ilişkin bir açıklama yapan Nobel Komitesi, “durumundan endişe ettiklerini” belirtti.

2023 Nobel Barış Ödülü’nü alan 2023 Nobel Barış Ödülü Nergis Muhammedi’nin ailesi 6 Kasım’da yaptığı açıklamada aktivistin Evin cezaevinde açlık grevine başladığını bildirmişti.

Aile  "Sevgili Nergis'imizin başına gelebilecek her şeyden İslam Cumhuriyeti sorumludur" diye uyarmıştı.

Aktivist tutsaklara yeterli bakımın sağlanmamasını ve kadınların peçe takma zorunluluğunu protesto ediyor.

Birkaç gün önce yetkililer başörtüsü takmadığı için Nergis Muhammedi’yi hastaneye götürmeyi reddetmişti.

Aile, 51 yaşındaki Nergis Muhammedi'nin kalp ve akciğer sorunlarının acil bakım gerektirdiğini kaydederken "tıbbi tedavi için bile 'zorla başörtüsü' takmayarak hayatını riske atmaya hazır" açıklamasında bulunmuştu.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss–Andersen, Nergis Muhammedi’nin durumundan derin endişe duyduklarını belirtti.

Reiss-Andersen, “Kadın mahkumların hastaneye yatırılmak için başörtüsü takma zorunluluğu insanlık dışı ve ahlaki açıdan kabul edilemez” dedi.

13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammadi, İran ve Doğu Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.

Nobel Komitesi 6 Ekim'de kendisine prestijli barış ödülünü vererek "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını" övmüştü.

İranlı kadın hakları aktivisti Nergis Muhammadi, Tahran'daki hücresinden gönderdiği mesajında “Zafer kolay değil ama kesin” demişti. Kızı Kiana Rahmani tarafından Fransızca olarak okunan bu mesaj, kasım başında Nobel'in resmi internet sitesinde yayınlanmıştı.