PAJK: Berîtan işbirlikçiliğe vurulmuş darbedir

Gülnaz Karataş’ın (Berîtan) şahadet yıldönümüne ilişkin açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, “Berîtan yoldaşın eylemi, kadın ordulaşmasına dönüşmüştür” dedi.

Gülnaz Karataş’ın (Berîtan) şahadet yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, “Berîtan ve ardıllarının yürüttüğü direniş ve isyan ile Kürdistan’ın tüm parçaları bir araya gelmiş ve tek vücut olmuştur. Kürdistan’ın dağlarında, ovalarında, şehirlerinde ve köylerinde yürüyen bu görkemli direniş dünyanın direniş sokaklarıyla buluşmuştur” dedi.

PAJK açıklamasında şunları belirtti: “Kadın Özgürlük Hareketimiz kadınların özgürlük tarihini yazan anlara yeni anlamlar katan onlarca olayla doludur. Kürdistanlı kadınlar tüm bu olayların kurumlaşması için ortak mücadele etmişlerdir. Her bir kadın yoldaşın attığı adım ardıllarına güç vermiş. Kadınlar birbirlerinden aldıkları bu güçle dünden topladıklarını bugüne taşımış ve yarına büyük anlamlar katmışlardır. 25 Ekim 1992’de şehit düşen Berîtan (Gülnaz Karataş) yoldaşın şahadeti de bu olaylardan birisidir.

Berîtan yoldaş da Kadın Özgürlük Hareketi tarihinde derin izler bırakmıştır. Kadın Özgürlük İdeolojisinin, bu iz kadınların, özgürlük militanlarının ordulaşmasını sağlamıştır. 1992 yılı sonbaharında işgalci Türk devleti PDK ile işbirliği halinde Güney Kürdistan’ın Xakurkê mıntıkasında PKK’ye karşı saldırı başlatmıştı. PKK gerillaları büyük bir direnişi geliştirmiş hem işbirlikçi çizgiye hem de işgalciliğe büyük bir yenilgi yaşatmıştır. Bu savaşın yenilgiye uğramasında Berîtan yoldaşın direniş çizgisi belirleyici olmuştur. Gerilla birliklerimiz Xakurkê’nin düşman postallarının altında ezilmemesi için yiğitçe direnirken, PDK ise Türk devleti ile yine bugünkü gibi işbirliği içinde yurdumuzu parça parça Türk devletinin hizmetine sunuyordu.

Gerilla mevzilerinden birinde yiğitçe direnenlerden birisi de Berîtan yoldaştı. Son mermisine kadar direnen Berîtan yoldaşın bulunduğu mevziiyi çembere alan PDK’li güçler ‘teslim ol’ çağrısı yapmıştı. Berîtan yoldaş ise bu çağrılara yanıt olarak ‘biz bu halkın yiğit evlatlarıyız’ diyerek son mermisine kadar savaştı. Ardından silahının da düşmanın eline geçmemesi için parçalayıp, bedenini bir silaha çevirerek uçurumdan attı. Bu eylem Rêber Apo tarafından ideolojik-sosyolojik bir çözümleme ile birlikte kurumlaşmaya dönüştürüldü.

BERİTAN KADIN ORDULAŞMASININ İDOLÜDÜR

PKK’de kadın özgürlük ideolojisi, militan bir karakter kazanmışsa bunda Berîtan yoldaşın payı büyüktür. 25 Ekim 1992’de işbirlikçi Kürde ve işgalci düşmana karşı verilen büyük direniş, anda yorumlanıp anlama kavuşturulduğu gibi bugüne de ışık tutmuştur. Berîtan yoldaşın eylemi, kadın ordulaşmasına dönüşmüştür. Bugün kadın ordulaşması Kürdistan toplumunun dokusuna nüfuz etmiş ve öz savunma kararlılığına kavuşmuştur. Berîtan yoldaş birey kimliğinin toplumla buluşması olmuştur.

Şimdi bu kişilik ve özgür kimlik Heftanin’de vahşi kapitalizmin neferlerinden biri olan Türk devleti ve işbirlikçilerine karşı mücadele ediyor. Berîtan yoldaşın ardılları Esmerler ve Nucanlar Kürdistan’ı düşmana karşı koruyor. Dört ayı aşkın bir süredir, Kürdistanlı, Ortadoğulu kadınların nasıl direndiğini bir kez daha gösteriyor.

Berîtan ve ardıllarının yürüttüğü direniş ve isyan ile Kürdistan’ın tüm parçaları bir araya gelmiş ve tek vücut olmuştur. Kürdistan’ın dağlarında, ovalarında, şehirlerinde ve köylerinde yürüyen bu görkemli direniş dünyanın direniş sokaklarıyla buluşmuştur. Şimdi dünya kadın hareketleriyle ortak eylemler, toplantılar yürüten bir hareket formuna kavuşan Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi dünya kadın mücadelesinin ilham kaynağı konumundadır.

Bu ilhama soluk olan başta Berîtan yoldaş olmak üzere Ekim şehitlerimiz Azime, Rewşen, Gurbetelli Ersöz, Meryem Çolak, Çiçek Gabar, Zinarîn Dêrîk, Arîn Mîrkan, Gülnaz Ege, Andrea Wolf, Çerkez Hêlîn, Canda Türk, Rojîn Gevda, Legerîn Çiya, Hevrîn Xelef, Yade Aqîdeler şahsında tüm Kürdistan şehitlerimizi saygıyla anıyor anılarına bağlılığımızı belirtiyoruz.”