Pakistan’da cinsel saldırılara karşı kadın otobüsleri

Pakistan’ın en kalabalık nüfuslu kenti Karaçi’de cinsel saldırıların önüne geçmek için sadece kadınlar için üç otobüs güzergahı açıldı.

Pakistan'ın 20 milyon nüfuslu büyük şehri Karaçi, taciz nedeniyle özellikle kadınlar için dünyanın en tehlikeli şehirlerinden biri.

Bu durumu düzeltmek için şubat ayında Sindh eyaleti sadece kadınlara özel üç otobüs güzergahının açılışını yaptı.

Eyalete bağlı megalopolis Karaçi'deki Saat Kulesi'nin birkaç metre ötesinde bu otobüslerden biri geçiyor. Pembe otobüslerde hiçbir erkek yok. Sadece kadın yolcular kullanıyor.

Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin kadın parlamenterleri için partiler arası bir forum olan Kadın Parlamenter Grubu (WPC), Karaçi'de kadınlara özel ilk pembe otobüs hizmetini başlattıklarını duyururken, “Bu girişim, kadınların işgücüne daha fazla dâhil edilmesinin önünü açacaktır” dedi.

WPC, X hesabında “Bu tür tedbirler Pakistan'ın cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkes için kapsayıcı bir ülke olmasına katkıda bulunmaktadır” diye ekledi.

İsviçreli RTS medyasına konuşan 26 yaşındaki Sama Igbal, "Bu otobüs sistemi bizim için harika, çünkü biz küçük işçileriz ve her gün taksiye binecek ya da kendi arabalarımıza sahip olacak bütçemiz yok. Bunu karşılayamayız, bu yüzden toplu taşıma araçlarını kullanıyoruz. Kadınlar için çok iyi bir girişim” diyor.

Şehri geçmek için sadece 50 rupi vermek gerekiyor.  Ama kadınlar, her şeyden önce güvenlik garantisinin önemine dikkat çekiyor.

Sama Igbal, "Bu çok daha güvenli! Burada diğer otobüslerde olmayan kameralarımız ve diğer imkanlarımız var. Bu bizim için büyük bir fırsat” diye ekliyor.

Sama’nın yanındaki bir arkadaşı Samaya ise "Halk otobüslerinde çok fazla tacize uğruyoruz. Bu yüzden bu hattı kullanıyoruz" diyor.

İki genç kadın bu hattı her gün kullanıyor. Yolculuk süresince rahat edebildikleri için mutlu oldukların ifade ediyorlar.

Ancak pembe otobüsler Karaçi'de sürekli tekrarlanan bir başka sorun olan “trafik sıkışıklığı”nın önüne geçemiyor.