Paris şehitleri Kuzey ve Doğu Suriye’de anıldı

PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi), katledilişlerinin yıldönümünde Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde anıldı.

Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahi) şahadetlerinin 8’inci yıl dönümünde Qamişlo kantonunun Dêrik, Çilaxa ve Girkê Legê bölgelerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

DÊRIK

Kongreya Star Dêrik Eğitim Komitesi, Sûkê, Tecnid ve Şehit Xebat mahallelerinde, onlarca Kongreya Star ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımıyla seminer düzenledi.

Sûkê mahallesinde düzenlenen seminerde konuşan Kongreya Star Dêrik Yönetim üyesi Şadya Yusif, Şehit Sakine Cansız’ın kutsal değerleri savunan kadınlardan biri olduğunu belirtti.

Şehit Sakine Cansız’ın Amed zindanındaki direnişine dikkat çeken Şadya Yusif, “Şehit Sakine öncü kadınlardandı ve Amed cezaevindeki eylemlere öncülük etmişti. Şehit Leyla ve Şehit Fidan direnişin öncü kadınlarındandı. Onlar MİT’in emriyle Paris’te katledildiler” dedi.

Şadya Yusif, tüm kadınları faşist Türk devletine karşı mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

ÇILAXA

Kongreya Star aynı amaçla Çilaxa ilçesinde de seminer düzenledi. İnaş bölgesindeki Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere Kürt, Arap, Süryani onlarca kadın katıldı.

Seminerde konuşa Kongreya Star Çilaxa üyesi Şirin Hesekî, “Şehit Sakine, bir arada özgür yaşamın örneğidir. Şehit Sakine Kürt halkının haklarını talep ediyordu. Amed zindanında tüm suçlara ve baskılara rağmen mücadeleden vazgeçmedi ve tüm Kürdistan haklarına örnek oldu. Mücadelesini Fransa’ya kadar taşıdı. Orada şehit edildi” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Şehit Sakine Cansız’ın hayatını konu alan Kürtçe ve Arapça bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

GIRKÊ LEGÊ

Cansız, Doğan ve Şaylemez Qamişlo Kantonunun Girkê Legê ilçesine bağlı Mistafewiyê beldesinde de Kongreya Star öncülüğünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Anmaya onlarca kişi katıldı.

Anmada konuşan Kongreya Star Girkê Legê Yönetim üyesi Semire Yusif, “Gücümüzü kadın özgürlüğü için canını feda eden 3 mücadeleci kadından alıyoruz. 3 mücadeleci kadın binlerce kadını eril zihniyetten kurtardı ve toplumun öncüleri oldu.

Anma merasimi sonrası 3 mücadeleci kadının zulüm ve faşizme karşı mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.