Paris’te binler 8 Mart için alanlardaydı

Fransa’nın başkenti Paris’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkulu bir yürüyüş ile kutlandı.

Fransa’da kadın hareketleri ve sendikalar “Grev” diyerek alanlara çıktı.

Birçok kentte yapılan eylemlerin en görkemlisi Paris’teydi. Paris’te Kürt Kadın Hareketi TJK-F’nin de aralarında bulunduğu kadın hareketleri ve sendikalar Place Royal’den Republique Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirirken, bir kez daha patriarkaya karşı eşitlik ve özgürlük sesleri yükseldi. 

Saat 13.00’ten itibaren kadın hareketlerinin oluşturduğu platform bileşenleri ve ülkenin önemli sendikalarından CGT, FSU, Solidaires olmak üzere birçok sendika yürüyüş güzergahında harekete geçti.

Porte Royal’den harekete geçen yürüyüş kolunda TJK-F’de dinamik ve Kürt ulusal renkleriyle kortejiyle yerini alırken, “Jin, jîyan, azadî” sloganları susmadı. “Direnen tüm kadınlar, Rojava, Şengal, zindanlar, her yerde var olup mücadele eden Kürt kadınlarını selamlıyoruz” denilen konuşmaların yapıldığı kortej Fransız basın organlarının da ilgi odağı oldu.

Üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in flamalarının da taşındığı yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda Paris katliamının aydınlatılması ve adaletin sağlanması yönünde çağrı tekrar edilirken, yapılan konuşmalarda “Diktatörün yargılanması için 100 neden, 100 bin imza” kampanyası anlatılırken, ortak ve birleşik bir mücadele çağrısı yapıldı. 

Yürüyüş boyunca, Fransa’da kadınların erkeklere oranla yüzde 25 oranında az ücret alması, eşitsiz iş koşulları, şiddete karşı devletin yasalarının yetersizliği, işten atmaların son bulması vb. talepler öne çıkarken, katledilen kadınlar da fotoğraflarıyla alana taşınarak unutulmadı. 

Eylem komitesi Republique Meydanı’na ulaşan kortejin önünde yaptığı açıklamada şu talepleri dile getirdi: “Oturum kartı bulunmayan kadınlara derhal oturum verilmeli. Bakıcı ve ev işi yapan kadınların sigorta ve çalışma koşulları düzenlenmeli. İşyerlerinde cinsiyetçi şiddeti durdurulmalı. Herkese doğum izni hakkı verilmeli ve krizin bedelini artık kadınlar ödememeli. Korku taraf değiştirmeli. Kadınlar artık korkan olmamalıdır. Hapishanelerde bulunan görünmez kadınları hatırlamayı unutmayın. Pandemi krizinin bedelini de kadınlara işsizlik, düşük ücret ve şiddet olarak ödetmeyin. Artık korkan biz olmayacağız. Fransa’da, Şili’de, Polonya’da, İspanya’da, Arjantin’de, Nijerya’da, Ortadoğu’da bizi sömürenlere teslim olup diz çökmeyeceğiz. Bizi öldüren ataerkil ve ırkçı sistemi kınıyor ve sokaklarda olacağımızı belirtiyoruz.”

Konuşmalardan sonra eylem halay ve sloganlarla sona erdi.