Pinochet döneminde çalınan çocukları aileleri arıyor

Şili’de diktatör Pinochet döneminde ailelerinden koparılarak illegal bir şekilde evlatlık verilen çocukların annelerinin arayışı sürüyor. Şimdi anneler çocuklarını DNA testleri ile bulabilecek.

Şili’de diktatör Pinochet’nin iktidarda olduğu yıllar boyunca 25 bin çocuk ailelerinden koparılarak illegal bir şekilde evlatlık verildi. Ailelerin çocuklarını arayışı sürüyor.

Bu kadınlardan birisi de Santiago’nun batısındaki Pudahuel yerleşkesinde yaşayan Sonia Molina isimli kadın. Küçük evinde yaşayan Molina, Europe 1’e konuştu. Molina “Her gün kızım için ağlıyorum, bazen rüyamda bana doğru geldiğini görüyorum. Hayatım boyunca kızım için ağladım” diyor.

1971 yılında 14 yaşındayken kızını dünyaya getiren Molina’nın çocuğu İsveçli bir aileye izni olmadan evlatlık verilmiş. Sonia Molina çocuğu devlet tarafından 1973 – 1990 yıllarında zorla ellerinden alınan 25 bin anneden birisi.

Şili basınında 2014’e yer alan bir habere göre çocukları evlatlık alan ailelerin ABD’den, Avrupa’dan geldiği ve çok ciddi miktarda para karşılığında çocukları evlatlık alıyor. Toplamda 18 ülkeden ailelerin 25 bin çocuğu evlatlık aldığı haberde yer alıyor. Sosyal danışman, doktor, hakim, rahiplerin çocukları satma sistemine dahil oldukları bilgisi de haberde paylaşılıyor.

Şimdiye kadar 600’e yakın şikayet hukuk kurumlarına yapıldı. Ancak DNA testleri bu noktada çok önemli. Bazı test sonuçlarına göre aileler çocuklarına kavuştu. Sonia Molina, ülkenin güneyine gitmeden bir süre önce kızını dünyaya getirmişti.

“Çalışabilmek için çocuğumu bir bakım evine yerleştirmek zorunda kaldım. Ardından da büyük babam beni tanımadığım bir adamla zorla evlendirdi” diye anlatımlarına devam eden Molina şöyle konuştu: “Eşim bir gün bakım evine giderek, çocuğun annesinin ben olmadığımı söyledi. Kötü bir adamdı. Sosyal danışman çocuğum doğum belgesini istedi. Ama belge Santiago’da doğum yaptığım hastanedeydi ve gidip belgeyi alacak param yoktu. Okumayı da bilmiyordum ve ne yapacağımı hiç bilmiyordum.”

Molina, kızı illegal bir şekilde evlatlık verilene kadar gizlice görmeye gittiğini de sözlerine ekliyor.

ÇOCUK ÇALMANIN PLANI KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR

Çocuklarını annelerinde koparmak için çok sayıda ve komplike teknikler de kullanıyor. “Sessizliğin Anne ve Çocukları” isimli derneğin kurucularından Marisol Rodrigez ise sistemi şöyle anlatıyor:

“Hastane annelere çocuklarının ölü doğduğunu söylüyordu. Onlara herhangi bir cenaze göstermedikleri gibi, doğum belgesi de vermiyorlardı. Bazılarına ise çocuklarının çok ciddi sağlık sorunları olduğu ve Şili’de tedavi etmenin imkansız olduğu, çocukları kurtarmanın tek yönteminin evlatlık vermek olduğunu söylüyorlardı.”

Bu şebekenin kurduğu sistem ile çok para kazandığını da sözlerine ekleyen Marisol Rodrigez, “Bir çocuğun değeri 30 milyon pesos yani günümüzün 34 bin Euro’suna kadar çıkıyordu. O dönemde legal bir şekilde evlat edinmek isteyenler ise çok çok altında para ödüyordu. Çocuk çalanlar ise çocuklara daha iyi bir hayat vermek, yardım etmek, eğitim görebilmeleri için yaptıklarını öne sürüyorlar. Ama en önemli gerekçeleri ise kazandıkları para” diyor.

Pinochet’nin diktatöryal rejiminin ise sözdü “yoksulluğu ortadan kaldırmayı” hedeflediğini de aktaran Rodrigez, onun için de Sonia Molina’nınki gibi fakir aileleri parçaladığını aktarıyor.

ANNELERİN ÇOCUKLARINI BULABİLMESİ İÇİN DNA BANKASI KURULDU

Kaçırılan çocuklarla ilgili ilk anlatımların açığa çıktığı 2014’ten buyana “Sessizliğin Anne ve Çocukları” isimli derneğin özel çabaları ile 200 çocuk ve ailesi bir araya getirildi. Sonia Molina da kızını 2019 yılında DNA testleri sonucunda her iki kadının ayrı ayrı yaptıkları test sonucunda buldu.

Sonia Molina’nın kızı Ema, şu anda 49 yaşında ve İsveç’te yaşıyor…

Şili hükümeti de son dönemlerde kaçırılan çocuklar ve yakınlarının genetik incelemesi için bir veri bankası oluşturdu.