Portekiz’de kadına şiddete karşı ulusal yas

Portekiz’de kadına yönelik ev içi şiddete karşı bayraklar yarıya çekildi ve Bakanlar Kurulu’nda bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Portekiz’de, evlilikte şiddetin kurbanı kadınlar için ulusal yas günü gerçekleşti. Yasanın öngördüğü şekilde Portekiz bayrağı tüm resmi binalarda yarıya çekildi.

Başbakan Antonio Costa, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Şiddet son bulmalı ve bu tüm toplum için, her birimiz için kolektif bir tehdidi temsil ediyor. Kurbanları hatırlamak, harekete geçmekle başlar” dedi.

Sosyalist hükümet, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü öncesinde haftalık toplantısını yarıda keserek, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Katledilen Kadınlar Gözlemevi UMAR’a göre Portekiz’de 2018 yılında 2 kadın eşleri veya eski eşleri tarafından öldürüldü. Kadınları karalar giymeye çağıran derneğin verilerine göre, 2004 ile 2018 yılları arasında toplam 503 kadın katledildi. Bu da yılda ortalama 33 kadının katledildiği anlamına geliyor.

Portekiz medyasında yer alan haberler, yılın başından beri 12 kadının öldürüldüğünü gösteriyor.

UMAR yönetim üyesi Manuela Tavares, AFP’ye yaptığı açıklamada “Feminisid (kadın kırımı) ulusal bir sorundur ve maksimum düzeyde duyarlılık gerektiriyor” dedi.

Hükümetin girişimini de memnuniyet verici bulan Tavares, evlilikteki şiddete ilişkin bazı mahkemelerin aldığı kararlara dikkat çekerek “Mahkemelerde yaşananlar skandaldır” dedi.

Çarşamba günü ülkenin kuzeyindeki Porto Mahkemesi’nde bir hakimin, kadının evlilik dışı ilişkisini maruz kaldığı şiddet karşısında hafifletici bir neden olarak değerlendirmesi, sert tepkilere yol açmıştı.