PYD Kadın Meclisi 2’nci kongresini yapıyor

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi, “Özgür Kadın Öncülüğünde İşgalciliği Yenelim, Özerk Yönetim’i Geliştirelim, Demokratik Suriye’yi Gerçekleştirelim” sloganıyla 2’nci Kongresi’ni gerçekleştiriyor.

Rimêlan’da düzenlenen kongreye, Kuzey ve Doğu Suriye genelinden 225 delege katıldı.

Kongrenin yapıldığı salon özgürlük şehitlerinin posterleri, “Özgür Kadın Demokratik Toplumun Öncüsüdür” ve “Şehitlerimiz Özgür Yaşam Felsefemizdir” yazılı pankartlarla donatıldı.

'KADINLAR TARİHİ YENİDEN YAZMALI'

PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, kongredeki konuşmasında, kadın haklarını elde etmek için önemli adımlar atıldığını, eşsiz fedakarlıklar yapıldığını ve tüm dünyaya örnek olan bir direniş sergilendiğini vurguladı. Hiso, "Bununla birlikte ahlaki görev temelinde direnişçi Şilan ve yoldaşları Hevrîn Xelef, Aqide Ana, Zilan Ereb, parti üyelerimiz ve Kongreya Star şehitleri Zehra, Hebûn ve Emine Ana’yı saygıyla anıyoruz. Onlar canlarını kadın mücadelesine feda etti” dedi.

Kadınların, dış müdahaleler nedeniyle krizin ömrünün uzadığı bölgede tarihi yeniden yazması gerektiğini vurgulan Hiso, “Ortadoğu krizinin başladığı zamana dönersek, Tunus’tan Mısır ve Suriye’ye dünyanın Ortadoğu’da çıkar çatışmaları nedeniyle farklı kutuplar ortaya çıktı. Dünya siyasetinde Ortadoğu’ya ilişkin farklılıklar ve karşıtlıklar ortaya çıktı. Çatışmaların merkezi Suriye idi ve kanlı çatışma düzeyine çıktı” ifadelerini kullandı.

'BÖLGE HALKLARI BİRLİK OLMALI'

Suriye’de demografik yapıyı değiştirme amacıyla güney sınırlarını Suriye halkını katleden çeteler için kapatan Türk devleti başta olmak teröre sponsor devletlere dikkat çeken Hiso, şöyle devam etti:

“Kirli politikaları ve ihlalleri sonucunda Şam hükümeti ile muhalefet arasında kriz yaşanmasıyla Suriye halkının mozaik yapısına göre üçüncü bir yola ihtiyaç vardı. PYD, demokratik ulus ve halkların kardeşliğini esas aldı ve bu yola sahip çıktı. Özerk Yönetim, Suriye kentlerinin ve alt yapısının korunması ve terörün yok edilmesi için Kuzey ve Doğu Suriye kantonlarında merkezlerini açtı. Bu nedenle Türk devleti öfkelendi ve çetelerini Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine gönderdi. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal etti. Bölgen hassas ve tehlikeli bir süreçten geçiyor. Bölge halkları birlik olmazsa, bölgede parçalanma rüzgarı hakim olacak.

Kongrenin bu tarihi süreçte düzenleniyor olması çok önemlidir. Kadın haklarını, rolünü, elde ettiği kazanımları, PYD’nin de içinde bulunduğu meclislerini ve halkların kardeşliği konularını tartışacağız. PYD Kadın Meclisi, toplumda kadın rolünü yeniden canlandırdı. Eşitliği sağlamak, kadın özgürlüğü önündeki siyasi, ekonomik, toplumsal ve düşünce önündeki engelleri kaldırmak için Ortadoğu düzeyinde bütün kadın örgütleriyle iletişim ağı kuracak."

'KADINLAR SALDIRILARI KIRDI'

Şehit Aileleri Cizre Bölgesi Meclisi adına söz alan Hêvi Seyid, “Kürdistan kadınlarının mücadelesi işgalci Türk devletinin topluma ve kadınlara karşı tüm planlarını, kadın iradesine dönük saldırılarını kırdı. PYD Kadın Meclisi üyesi kadınlar, kadın düşüncesi ve özgür iradeyi esas alan siyaset için büyük emekler verdi” dedi.

Kongreya Star adına konuşan Remziye Mihemed ise kadının gücünün, kadınların siyaset yapmasını ve görüşlerini bildirmesini her şekilde engellemeye çalışan zihniyeti değiştireceğini belirterek, “Kadınlar, Suriye krizinin çözümüne ulaşmak ve Türk devletinin işgali altındaki bölgeleri özgürleştirmek için siyasi alanda aktif olmalı ve örgütlenmek için çalışmalıdır” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim adına konuşan Cihan Mihemed ise “Bölgenin içinden geçtiği süreç çok önemli ve hassastır. Bölgesel ve uluslararası anlamda dış müdahaleler var. Planları boşa çıkarmak için çalışmalıyız. Diktatör devletler, saldırılarında ilk önce kadınları ve Kuzey ve Doğu Suriye devrimini hedef aldı. Hevrîn Xelef, Hebûn, Zehra, Aqide Ana ve YPJ savaşçıları gibi bölgedeki kadınlar her zaman işgalci Türk devleti ve çetelerinin hedefi oldu” şeklinde konuştu.

Gaziler Koordinasyonu adına konuşan Rêvan Mihemed, Kuzey ve Doğu Suriye’de şehit düşen kadınları anarak, “Kadınlar Kuzey ve Doğu Suriye’de askeri alan dahil bütün alanlarda mücadele etti. Ortadoğu ve dünyada direnişçi kadın örneği oldular. Kadın haklarının uygulanmasının önünü kapatan kapitalist zihniyeti yendi” ifadelerini kullandı.

Rêvan Mihemed, “Umarım kongre bir sonuca bağlanır, kadın sorunlarına cevap olur ve kongre kararları tüm kadın örgütleri için bir perspektif olur” dedi.

Kongre basına kapalı bir şekilde PYD Kadın Meclisi’nin yıllık raporun okunması ile devam etti.