Qamişlo'da ‘Jin, jiyan, azadî’ çalıştayı

PYD Kadın Meclisi tarafından Qamişlo'da ‘Jin, jiyan, azadî’ çalıştayı düzenlendi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi, "Kadın cinayetlerine hayır, kadın, yaşam, özgürlük" sloganıyla başlattığı hamle kapsamında bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştay, Qamişlo kentindeki PYD genel merkezinin salonunda gerçekleştirildi.

Çalıştaya kadın aydın ve yazarlar, Kongra Star ve Qamişlo kentindeki PYD Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

'BU SİSTEMİ ÖZGÜR KADINLAR YIKACAK'

Çalıştayın başkanlığını Jineoloji Akademisi üyesi Sosin Yûsif yaptı. Sosin Yûsif, “Kadın hayattır. Hayat dişildir, doğanın tüm kavramları dişildir. Özgürlük de anneye kadar uzanır, iş birliği fikri toplumsaldır. Amargi kavramı da annenin yönetimi anlamına gelir. Bu, doğanın kadınla özdeşleştirildiği anlamına gelir ve tanrısallık da bunun bir örneğidir” ifadelerini kullandı.

Sosin Yûsif, ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganını Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 8 Mart 2013'te ortaya koyduğunu ve artık küresel hale geldiğini belirterek, Kurdistan'ın kadınlarla ilgili bir merkez olduğunu söyledi. Sosin Yusîf, şöyle devam etti: “Kadın devriminin yüzyılı, kadınlar kendi tarihlerinin farkına varmalı. Bunun bir örneği, mevcut sistemin kadınların özgür olmasına izin vermediğini kanıtlayan Jina Emini'dir. İktidarlar önde gelen kadınları hedef alarak kadınların özgürlüğünü engellemeye çalışıyor, kadınların özgürlüğüyle onların sistemi yıkılacak.”

Sosin Yusîf, 1993 yılında kadın ordusunun kurulmasıyla Özgürlük Hareketi'nin önde gelen kadınlarına Abdullah Öcalan fikriyle bir miras bırakıldığını söyledi.
Çalıştayda "Jin, jiyan, azadî" sloganını konu alan film gösterimi de yapıldı. Katılımcılar, "Jin, jiyan, azadî" felsefesinin kendileri için önemli bir başarı olduğunu, kendilerini ataerkil düşüncelerden ve cinsellikten kurtaracaklarını ve Rojava'daki kadın devrimine sahip çıkacaklarını belirtti.