Qamişlo Kantonu’nda 8 Mart etkinlikleri

Qamişlo Kantonu’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadın renginin yansıtıldığı kültürel eylemler ve seminerler düzenlendi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Qamişlo Kantonu’na bağlı yerleşkelerde çeşitli etkinlikler yapıldı.

QAMIŞLO

Nûdem Engelliler Derneği, Qamişlo’nun Xerbî Mahallesi’ndeki Okuma Parkı'nda engelliler ve ailelerinin katılımıyla sanat etkinliği düzenledi.

Etkinlikte konuşan Nudem Derneği yöneticilerinden Cihad Sado, tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı. Şair Rûken Silo’nun şiir seslendirdiği etkinlikte bir oyun da sahnelendi. Etkinlik şarkılarla sona erdi.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê ilçesi Cami Barajı'nda Maşûq ve Ebu Firai sakinlerinin katılımıyla kutlama yapıldı.

Maşuq Meclisi Eşbaşkanı Munteha Xelîl, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların DAİŞ çetelerini yendiğini ve tüm kadınları devrim etrafında örgütlediğini söyledi.

PYD üyesi Muradî Mihemed de Kuzey ve Doğu Suriye’de  kadınların bir arada yaşama ve iç barış modelini oluşturmadaki rolüne dikkat çekti.

Öte yandan Tirbespiyê'deki Til Maruf Halk Belediyesi Kadın Ofisi, "Şehit Zozan Cûdî" adında bir kreş açtı. Kreşin açılış törenine onlarca şehir sakini katıldı. Şehit Zozan Tolhildan'ın kardeşi Evin Temir, ablasının çizgisini devam ettireceğini söyledi.

Şehitler Zozan ve Tolhildan’ın amcası Mihemed Beşir Temir ise, Kürdistan kadınlarının mücadelesini selamlayarak, kadınların mücadelesi sonucu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünce ve felsefesinin tüm dünyada yayıldığını ifade etti.

ÇILAXA

Kongra Star, Çilaxa ilçesinde erkeklere seminer verdi. PYD ofisinde verilen seminerde, PYD yöneticilerinden Xelil Mecid, Kuzey ve Doğu Suriye ve Ortadoğu'daki kadınların Abdullah Öcalan'ın fikri sayesinde büyük kazanımlar elde ettiğini, devrime katıldığını ve yüzlerce kadını çete örgütlerinden kurtardığını söyledi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê'nin Mistefawiyê beldesi Halk Meclisi Kadın Komitesi resim, el sanatları ve yöresel kıyafetler sergisi açtı. Açılış töreninde konuşan Halk Meclisi Kadın Komitesi Üyesi Fatima Şêxo, 8 Mart vesilesiyle şehit  ailelerini tebrik etti.  Kadınların direnişini ve mücadelesini de selamlayan Fatima Şêxo, 8 Mart'ı tüm kadınların zafer günü olarak nitelendirdi.

Sergi, QSD şehidi eşi Emine Ferho ve Besê adlı gerillanın annesi Zelfa Bedro tarafından kadın direnişini selamlayan sloganlarla açıldı.

DERİK

Derik'te Xana Serî beldesindeki Şehit Omer Serxwebûn Lisesi yönetimi tarafından kutlama düzenlendi. Kutlamada Koçerat yöresine ait şarkılar eşliğinde halk oyunları sergilendi. Şehit Omer grubu da sahne aldı. Kongra Star Dêrik Koordinasyonu YPJ ve Kadın Asayişine plaket takdim etti.