Qamîşlo ve Reqa'da eylemler: Türk devleti Suriye'den çıkarılmalı

Suriye Kadın Meclisi, Qamîşlo ve Reqa'da eylemler düzenleyerek, Türk devletinin Suriye'den çıkarılması için harekete geçmeye çağırdı.

Suriye Kadın Meclisi, işgalci Türk devletinin Efrîn işgalinin 3. yıl dönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Eylemler, 12 Kasım 2020’de duyurulan işgale ve kadın soykırımına karşı güvenlik ve istikrarı sağlama inisiyatifinin çalışmaları kapsamında yapıldı.

QAMÎŞLO

Suriye Kadın Meclisi’nin, Qamîşlo’nun Siyahi Mahallesi’ndeki BM temsilciliği önündeki protesto eylemine kadın örgütü ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.
Kadınlar üzerinde “Efrînli kadınlar için adalet”, “İşgalcileri yargılayın”, “Efrîn Suriye’nin kentidir ve öyle kalacak”, “İşgal insanlık dışı suçtur”, “Kadın katliamlarını durdurun”, “Kadın hakları ihlallerini dururdun”, “İşgal şiddettir” yazılı pankartlar taşıdı.

Açıklamayı yapan Suriye Kadın Meclisi Lina Berekat, “İşgalci Türk devletinin Efrîn işgali yüzünden Suriye’de bir milyondan fazla kişi göç etmek zorunda kaldı. Ne taş ne insan ne de canlılar işgalden kurtulamadı. İşgalci Türk devleti saldırılarında yasaklı silahları ve terörist grupları kullanıyor. Türk devletinin terör listesinde yer alan çetelerle olan iş birliği açıkça ortaya çıktı” dedi.

Efrînli kadınların, katliamlarla, kaçırılmayla, cinsel istismar ve göçle karşı karşıya kaldığını ve çok acılar çektiğini kaydeden Berekat, “Kadınlar kaçırıldı, Libya’ya gönderildi. Kadınlara karşı uygulanan şiddet insanlık dışı ve savaş suçlardır. Şiddet ve baskılar kadınları olumsuz etkiledi, evlerini, çocuklarını, eşlerini ve aile üyelerini kaybetmelerine neden oldu” diye konuştu.

Açıklamada, uluslararası kurumlar, koşulsuz şartsız Suriye’den çıkması için Türk devleti üzerinde baskı kurmaya çağrıldı.

Eylemde, yine göç etmek zorunda kalan göçmenlerin evlerine dönmeleri için gerekli koşulların sağlanması ve Türk devletinin Efrîn’de işlediği suçlardan yargılanması için çalışma yürütülmesi de istendi.

REQA

Suriye Kadın Meclisi, Reqa’da da Şehit Hevrîn Xelef Parkı’nda eylem yaptı.
Suriye Kadın Meclisi Sûad Kurdi tarafından okunan açıklamada, "Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmak ve kanın dökülmesini engellemek için uluslararası anlaşmalara uygun bir karar verilmeli ve Türk devleti Suriye topraklarından çıkmak zorunda bırakılmalıdır" denildi.