‘Rêber Apo özgürleşene kadar Zîlan’ın izinden gideceğiz’

Özgürlük tanrıçası olarak gördüğü şehit Zîlan’ın aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a sahip çıkma çağrısı olduğunu belirten YJA Star gerillası Newroz Dersim, “Rêber Apo özgürleşene kadar Zîlan’ın izinden gitmeye devam edeceğiz” dedi.

ŞEHİT ZÎLAN'IN (ZEYNEP KINACI)EYLEMİ

Dersim’de 30 Haziran 1996 yılında fedai eylem gerçekleştiren PKK’nin öncü kadrolarından Zîlan’ın (Zeynep Kınacı) şehadetinin 28. yıl dönümü. YJA Star gerillası Newroz Dersim, şehit Zîlan’ın fedai eyleminin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zîlan şahsında tüm Kurdistan Özgürlük Şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Newroz Dersim, şunları belirtti: “Tarihte pek çok Kürt isyanı yaşandı, Kürt halkının haklarını savunmak için pek çok öncü isim çıktı fakat Rêber Apo gibi bir lider ilk kez ortaya çıktı. Kadını esas alan ve toplumun özgürlüğünün kadın özgürlüğünden geçtiğini belirten bir liderdir Rêber Apo. Bilindiği gibi 1996 yılının Mayıs ayında Önderliğe yönelik bir saldırı gerçekleşmişti. Bomba yüklü bir araçla Önderliğe suikast girişimi olmuştu. Bu saldırıdan sonra heval Zîlan tehlikeyi fark ediyor. Bu saldırının ne anlama geldiğini iyi tahlil ediyor ve 30 Haziran 1996 yılında düşmanı kalbinden vuran bir fedai eylem gerçekleştiriyor.

Zîlan yoldaşın eylemi sadece askeri değil, aynı zamanda ideolojik ve siyasi bir eylemdir. Bu eylemde yaşam sevinci var, binlerce yıllık ataerkil sistemden intikam alma var. Bu eylem kadınların ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Aynı zamanda tüm kadınlara Rêber Apo'ya sahip çıkma çağrısıydı. Zîlan arkadaşın eylemi komplocu güçlere ve kapitalist moderniteye karşı keskin ve net bir cevaptı. Yine bu eylem kadın ordusunun yeni tarz ve taktiklerle düşmana nasıl büyük darbeler vuracağını da anlattı. Hegemonik güçler kuruluşundan bu yana hareketimizi yok etmek için var güçleriyle saldırıyorlar. Rêber Apo ve şehit Zîlan gibi fedailerimiz olduğu sürece bu hareket bitmez, daha da büyür. Düşman komplo ve saldırılara rağmen başaramayacaklar çünkü bize güç ve cesaret veren şehitler gerçeğidir.”