Reqa’da kadın kırımı ve çözüm yolları tartışıldı

Êzidî ve Afgan kadınlara destek amacıyla kadın kırımına karşı çözümün tartışıldığı forumda, çağrı içeren birçok öneri paylaşıldı ve kararlar alındı.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın örgütleri, "Kadın soykırımına karşı özgür yaşamı yaratalım" sloganıyla Reqa’da bulunan Şerq Üniversitesi Konferans Salonu’nda forum düzenledi.

Şengal ve Afgan kadınlarına destek amacıyla gerçekleştirilen foruma, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Kongra Star, Êzidî Kadınlar Birliği, Jîneolojî, Zenûbya Kadınlar Topluluğu, siyasi partilerin kadın meclisleri, Suriye Kadın Meclisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

KADIN KIRIMINA KARŞI ÇÖZÜM KONUŞULDU

Dünyada kadın soykırımı, Afganistan-Ortadoğu'daki kadın soykırımları, soykırım ve Êzidî kadınlarının direnişi ve kadın kırımına karşı çözüm önerileri alt başlıklarıyla yürütülen forumda, Êzidî ve Afgan kadınlar özelinde kadınlara yönelik soykırım ve buna karşı mücadele yöntemlerine ilişkin birçok katılımcı değerlendirmede bulundu. Forumda, Êzidî soykırımına dair tanık anlatımları ve öz savunmaya dayalı mücadele kararlılığı ilgi gördü.

Forumda kadınların siyasi, askeri ve toplumsal alanda öncülük edebilmesi için eğitim düzeyini yükseltmesi ve güçlü bir örgütlenme sağlaması gerektiği vurgulanırken, Arap kadınlar ve Êzidîler de dahil tüm Kürt kadınların birliklerini güçlendirmesinin önemi vurgulandı.

Sık sık KJK’nin Şengal ve Afganistan kadınlarını destekleme hamlesine vurgu yapılan forumda sistematik zulme, sömürüye ve soykırım politikalarına maruz kalan halklar ve kadınların özgürlüklerini elde edene kadar mücadele sözü verildi.

Forumda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için de eylem kararlılığı öne çıktı.

TOPLUMSAL SORUNLARIN KAYNAĞI KADIN SORUNUDUR

Konuşmalar ardından forumun sonuç bildirgesi açıklandı. Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Zozan Şemo’nun okuduğu bildirgede, Ortadoğu’daki kadın sorunun tüm toplumsal sorunlarının kaynağı olduğu, bu sorunun doğası ve kadim tarihi analiz edilmeden mevcut tüm sorunlara çözüm bulunmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Forumda alınan kararlar ise sonuç bildirgesine şöyle yansıtıldı:

1-Kadınlara yönelik sürdürülen cinsiyetçi, istismar ve şiddete karşı mücadele yürütülmeli. Bu, demokratik bir ailenin kurulması, adalet ve eşitliğin olduğu bir toplumda mümkündür.

2-Kadınlar, sanal medya üzerinde kendilerine yönelik sürdürülen özel savaş tehlikelerine karşı bilinçlendirilmeli.

3-“Jin, Jiyan, Azadî” sloganının yaygınlaştırılması.

4- Uluslararası toplumun desteğiyle Özerk Yönetim mahkemeleri tarafından DAİŞ çetelerinden hesap sorulması yoluyla 3 Ağustos Êzidîlerin hakları ve kültürünün tanındığı gün olmalı.

5-Kadın sorunu çözümsüz kalmış sorunlardan biridir. Kadın soruna gerçek anlamda bir çözüm bulunamazsa diğer sorunlar da çözüm bulamaz. Tüm dünyada toplu katliamlar tanınmakta ancak kadınlara yönelik katliamlar tanınmıyor. Kadın örgütleri ve hareketleri olarak, sorumluluklarımız çerçevesinde karşı duracağız.

6-Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kadınların güvenlik ve barışının sağlanması için işgale ve kadınlara katliamlarına karşı girişimlere destekler verilmeli ve büyütülmeli. Kadınlara yönelik suç ve katliamlar teşhir edilmeli ve kamuoyuyla paylaşılmalı.

7-Farklı kültür, din ve bileşenlerden kadınların kimliklerinin korunması ve ilerletilmesi için çalışmalar yapılacak.

8-Kayıp tüm kadınların akıbeti açıklanmalı.

9-İşgalci Türk devletinin politikaları teşhir edilmeli. Türk devleti işgal ettiği Suriye’nin tüm bölgelerinden çıkarılmalı.

10-Dünya düzeyinde kadınlar için bir hareket kurulmalı ve kadın konfederalizmi hayata geçirilmeli.

11-Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için çalışmalar yapılacak.