Rojava’nın dört merkezinde kadın ve çocuk cinayetlerine karşı eylem

Kuzey ve Doğu Suriye'de işlenen çocuk ve kadın cinayetlerine karşı alanlara çıkan kadınlar, katillerinin cezalandırılmasını istedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde çocuk ve kadın katillerinin cezalandırılması talebiyle kadınlar tarafından açıklama yapıldı. Çilaxa ve Til Berak’ta iki ayrı protesto eylemi düzenleyen kadınlar, çocuklar Eyde El Seido ve Aye El Xilêf’in katledilmesini kınadı. Çilaxa Belediye Kavşağı’nda bir araya gelen kadınlar, kadın katliamlarını kınayan pankartlar açtı. İşlek caddeler boyunca yürüyen kadınlar sık sık slogan attı.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Dunya İsmail, çocuklara karşı işlenen suçların bütün insanlığa karşı işlendiğini belirtti. Kadınlara yönelik vahşi suçları kınayan Dunya İsmail, insan hakları kurumlarının bu suçları durdurmak için harekete geçmesini istedi. Kongreya Star üyesi Semer El Hisên de kadınları koruyan kanunlara rağmen kadınların “namus” adı altında katledilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

TIL BERAK’TA YÜRÜYÜŞ

Kongreya Star Til Berak Koordinasyonu da aynı amaçla protesto eylemi düzenledi. Fırın Kavşağı’nda başlayan protesto eylemi, Şehitler Kavşağı’nda son buldu. Eylemde konuşan Til Berak Kongreya Star yöneticilerinden Henan Silêman, erkek egemen zihniyete karşı kadınların mücadeleyi büyütmesi gerektiğini vurguladı.

MİNBİC’TE AÇIKLAMA

Minbic Toplumsal Adalet Meclisi ve Minbic Avukatlar Birliği de ortak açıklama ile katliamları kınadı. Toplumsal Adalet Meclisi Üyesi Fewaz El Ehmed tarafından okunan açıklamada şöyle denildi: “Eyde ve Aye’nin vahşi bir şekilde katledilmesini en sert biçimde kınıyoruz. Bu vahşetin ne toplum ahlakında ne de İslam dininde yeri yoktur. Bu vahşeti yapan katiller en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.”

‘KADINLAR MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİDİR’ 

Kobanê’deki Sirîn Şehit Aileleri Meclisi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kadınların katliamlara karşı birlik olması çağrısında bulundu. Meclis Üyesi Fatime Musa tarafından okunan açıklamada şunlar kaydedildi: “Şehit Aileleri Meclisi olarak kadınları hedef alan her türlü saldırıyı kınıyoruz. Erkek egemen zihniyetin ürünü olan bu vahşet toplumda birçok soruna da yol açmaktadır. Kadınları her türlü haktan mahrum etmek isteyen bu zihniyete karşı kadınlar mücadeleyi büyütmelidir.”

Eylem sloganlarla sona erdi.