‘Rojava, Ortadoğu için çözüm modelidir’

YPJ Enternasyonal’den Comrade Dilan, Rojava’daki tüm bileşenlerin, devrime ve demokratik toplumun inşasına katıldığını belirterek, Rojava Devrimi modelinin tüm Ortadoğu için çözüm sunabileceğini söyledi.

YPJ Enternasyonal’den Comrade Dilan, YPJ Enternasyonal’in özgürlük arayan, kadın devrimini anlamak, geliştirmek ve savunmak için emek vermek isteyen kadınların yeri olduğunu söyledi.

Dünyanın dört bir yanından gönüllü olarak Rojava’ya gelen kadınlar, özgür bir yaşamın inşasında rol oynamaya devam ediyor. Kobanê zaferiyle dünyanın dört bir yanından kadınları Rojava savunmasına çeken bu güç, YPJ Enternasyonal bünyesinde büyümeye devam ediyor. YPJ Enternasyonal’den Comrade Dilan, ANF’nin sorularını yanıtladı.

YPJ Enternasyonal nasıl örgütleniyor ve neler yapıyor?

YPJ Enternasyonal, Rojava Kadın Savunma Birlikleri bünyesinde yer alan enternasyonal bir örgütlenmedir. Gönüllü enternasyonalleri Demokratik Konfederalizm çerçevesinde örgütleyip eğiterek, kadın devrimine aktif katılımlarını sağlar. Tarihi Kobanê zaferiyle dünya çapında büyük ilgi odağı olan YPJ’yle birlikte daha fazla kadın bize ulaşarak nasıl bu güce katılabilecekleri başvurusunda bulundu. Bu yoğun istekler doğrultusunda YPJ Enternasyonal tabur örgütlenmesine ihtiyaç olduğunu görerek çalışmalarımızı başlattık. Kadınların ideolojik ve askeri eğitim aldığı, Kürt toplumunu ve dilini yakından tanıdığı ve farklı alanlarda mücadele yürütmeye hazır hale getirildiği aşamaya ulaşıldı.

YPJ Enternasyonal, kadınların ulus devlet bürokrasisinin baskısından bağımsız devrimci bir bağlamda kendilerini eğitebilecekleri bir alandır. Baskıcı sistemin tecrit stratejisine karşı kadınlar arasında birlik ve sevginin inşasını amaçlıyor. Kadınlara dönük baskıcı ezici tarihin ve kadın özgürlük tarihinin eğitimlerini veriyoruz. Kürdistan Kadın Hareketi temelinde kadınları kendilerini nasıl özgürleştirebileceklerine rehberlik yapacak Kadın Kurtuluş İdeolojisini öğretiyoruz. Sistemin eğitimli devrimci kadınlardan korktuğunu bildiğimiz için eğitimin gücüne inanıyoruz. Bu yüzden de başkalarına ilham kaynağı olacak ve devrimin tüm dünyaya yayılması için devrimci kadınların yetiştirilme ihtiyacını görüyor, bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kadınlar için öz savunma örgütlenmesinin önemi nedir ve enternasyonalistler, Rojava savunma güçlerine neden katılıyor?

Her canlı organizmanın kendi savunma sistemi vardır. İnsan yaşamının başlangıcından bu yana kendini savunma, toplum tarafından doğal olarak düzenlenen bir görevdi. Ataerkilliğin kurumsallaşması, sermaye birikimi ve sınıflaşmanın ortaya çıkmasıyla birlikte kendini savunma durumu egemen sınıf tarafından ele geçirildi. Kadın ve erkek kendini savunma araçlarından yoksun bırakıldı. Kurulan ordular, toplumu korumak yerine dünyanın dört bir yanındaki insanları sömüren cani savaş makineleri olarak kullanıldı.

Silaha sarıldığımızda, bunu sermayenin veya ulus devletlerin çıkarları için değil kadınları ve halkımızı savunmayı amaçlıyoruz. YPJ kendisini, İspanya İç Savaşı'nda Mujeres Libres, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazizme karşı savaşan kadın partizanlar, topraklarını savunan Vietnamlı kadınlar gibi, işgale ve faşizme karşı topraklarını savunan, devrimlerini koruyan kadınların tarihi direniş mirasının bir parçası olarak görüyor.

Rojava Devrimi, toplumun yerel komün ve meclisler aracılığıyla kendi kendini örgütleyen demokratik bir yapı inşa etti. Kadınlar toplumun her alanında özerk kadın yapıları inşa ediyor. Eşbaşkanlık sistemi, kadınların herhangi bir siyasi yönetim oluşumuna katılımını sağlar. Eğitim, akademiler aracılığıyla örgütlenme fırsatı sunar. Kadın kooperatifleriyle ekonomik bağımsızlık şansı verir. Jineoloji, kadın devrimine bilimsel temel sağlar. Kadın adalet birimleri adaleti sağlamayı amaçlar. YPJ’yle birlikte kadınlar kendi savunma güçlerini yaratır. Tüm bu başarılar, dünyadaki bütün kadınlar için yapılmıştır ve gerçek demokrasinin gelişimine katkıyı amaçlamıştır.

Gönüllü YPJ enternasyonalistleri, bu devrim potansiyelini Kürt halkına özgü bir perspektif olarak değil kendileri için de perspektif görerek geliyor. Almanya’dan Ivana Hoffman, İngiltere’den Anna Campbell ve Arjantin’den Alina Sanchez gibi devrimciler, YPJ saflarında şehit oldu. Onlar, Rojava’ya gelen kadınların hedeflerine ulaşmalarının kanıtıdır. Dünyanın dört bir yanından kadınlar burada özgürlük buluyor. Onun için de Rojava savunmasına katılmaya istekliler.

Rojava Devrimi neden bu kadar saldırıya maruz kalıyor?

Türk faşizmi ve DAİŞ gibi çeteler, Kuzey ve Doğu Suriye’nin kurtarılmış bölgelerine saldırıyor. Bu toprakları işgal ederek, kadın düşmanı baskıcı sistemlerini uygulamaya çalışıyorlar. Rojava Devrimi salt bir Kürt devrimi değildir. Abdullah Öcalan’ın bölgedeki her dini, kültürel ve etnik yapıyı içerisinde barındıran Demokratik Ulus paradigmasına dayanmaktadır. Bölgedeki farklı halk bileşenleri arasında birliği amaçlar. Rojava’daki tüm bileşenler, devrime ve demokratik toplumun inşasına katılıyor. Rojava Devrimi modeli tüm Ortadoğu için çözüm sunabilir. Rojava Devrimi, Ortadoğu’yu etnik savaş oyun alanına çevirenler için tehlike oluşturuyor.

YPJ Enternasyonal’e katılma koşulları nelerdir ve sizinle nasıl iletişim kurulabilir?

YPJ Enternasyonal özgürlük arayan, kadın devrimini anlamak, geliştirmek ve savunmak için emek vermek isteyen kadınların yeridir. Kendini geliştirmek için eğitime açık olan herkes aramıza katılabilir. Bir devrimin parçası olmak o devrimi kendini içinizde de gerçekleştirmek demektir.

Bize e-posta ([email protected]) aracılığıyla ulaşabilir ve bizi twitter @YPJ_volunteers üzerinden bulabilir. Özellikle Latin Amerika, Asya ve Afrika'daki kadınlarla ilişkilerimizi güçlendirmekle ilgilendiğimizi vurguluyor ve onları bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz. Kapitalist ataerkil sisteme karşı direnen tüm kardeşlerimize kadın devriminin yüreğinden selamlar gönderiyor, kadın devrimini savunmak ve yaymak için her şeyi yapacağımızın sözünü veriyoruz.