Rojhilat'taki mücadelenin öncü ismi: Kawenda Agirî

Kawenda Agirî, Rojhilat’ta mücadeleye katılan ya da orada ilk pratiğini yaşayan her insanın öğretmeni olmuştur. Tüm çalışmalarda bir kadın gerilla olarak öncülük misyonunu yürütürdü.

Serhat'tan Rojhilat'a kadar amansız bir serüvende adım adım yüreği olgunlaşan, düşünceleri umudun güzel yüzüyle buluşan, dağlarda bir kadın gerilla olmanın zorluğu ve tebessümüyle her koşulda gökkuşağı renginde hayata bakan, duyduğu Kürdistan şarkılarını yüreğinin dile vuruşuyla her fırsatta Kürdistan dengbejlerinin büyüsünü herkese hissettirirdi. Dağların sevdasıyla büyülenen yüreği daha bir coşkulu daha bir umut doluydu. Büyük hayallerle gittiği Rojhilat’ın hiçbir dağı, hiçbir parçası onu hayal kırıklığına uğratmamıştı.

Hayran kaldığı coğrafyasına ve insanına her zaman kendisini borçlu hissederdi bunun için de daha çok çaba harcardı .Ondandır ki Soranca’yı bir ay gibi kısa bir sürede hemen öğrenivermişti. Duruşu ve otoriter kişiliğiyle her yerde hemen sevilirdi. Devrim direnişimizi ve kadın gerilla olmanın mücadelesini her gence, her kadına anlatır bundan büyük mutluluk duyar ve onu dinleyenlerde farklı ütopyaların oluşmasına vesile olurdu.

Hayallerini ve özgür Kürdistan'ı oluşturmak isteyen nice gençler ve kadınlar gibi mücadeleye katılmıştır. Rojhilat’ta mücadeleye katılan ya da orada ilk pratiğini yaşayan her insanın öğretmeni olmuştur. Tüm çalışmalarda bir kadın gerilla olarak öncülük misyonunu yürüten espiritüel ve mütevaziliğiyle tanınan bir arkadaştı .En çok çocuk gülüşlerini sever "onlar yarınların Agitleri olacak derdi." Hangi yaştan olursa olsun kendisini dinleyen her insanda bir iz bırakırdı.

KAWENDA'NIN PKK'YE KATILIMI

Kawenda PKK'ye katılımını şu sözlerle dile getirmişti: "Önderliğin esaretinden duygusal olarak çok etkilendim. Bazı girişimlerim oldu mücadeleye katılmak için, ancak 2005'te katılma fırsatını buldum. Gerillada ilk ilgimi çeken arkadaşların yaşamlarıydı, özellikle de kadın arkadaşların yaşam tarzları, kadın arkadaşların birlik içerisinde çalışmaları, uyumları yaptıkları işler.

Mesela toplum içeresinde kadın işleri bellidir, ancak burada kadının sınırsız her işle uğraşması beni çok etkiledi. Başta ben kendimde inanamıyordum kadının her işi yapabileceğine ama gördüm ki kadın tek başına her işi yapabiliyor. Gerilla yaşamı yeni bir toplumsallık, özgür bir oluşum. Diyebilirim ki günümüzde en değerli bir bileşim ve eşit bir yaşamdır gerilla yaşamı, çünkü her anında bir anlam yüklü nasıl yaşamalısın ve yaşatmalısın konularında anlamlıdır bu yüzden değerli bir yaşamın ifadesidir gerilla yaşamı.

PKK'DE KADIN MÜCADELE TARİHİNİ YENİDEN TANIYOR

İçerisinde olduğumuz toplum zihniyet ve düşüncede yok oluşa doğru sürükleniyor, özellikle de kapitalist modernite insanı hangi duruma getirmiş ortada. PKK ortamında yeni bir toplum oluşturabilme gücüne ulaşması için insanın kendisini zihniyette doğru bir temelde eğitmesi gerekir. Benim için eğitim kendini yeniden yapılandırma ve yeni bir zihniyettir.

Günümüzde kadının konumuna baktığımızda beş bin yıllık erkek zihniyetini görüyoruz. Kapitalist modernite kadında hiçbir değer bırakmamış ve onu hep bir meta olarak kullanmış. PKK’de ise kadın kendi mücadele tarihini yeniden tanıyor ve değer veriyor. Toplumu oluşturan kadın kendisini dağlarda yeniden güçlendiriyor. Şimdi ordulaşan kadın hakkını savunuyor bu tabi şehit düşen kahraman yoldaşlarımızın çaba ve emekleriyle gerçekleşti. Biz de bu mirası yaşatmak için hem zihnen hem de fiziken her türlü mücadeleyi veriyoruz."

Kawenda Agıri bu sözleriyle PKK'de yaşamın ne kadar değerli ve anlamlı olduğunu dile getirirken, PKK'de eğitimin ve zihniyet değişimin önemine de vurgu yapıyor. Kawenda savaşçı kişiliğiyle, ülke sevdasıyla, insana verdiği değerle her zaman, her yerde yenilikleri oluşturan biri kişiydi.

Adı soyadı: Şahbanur Zorbay

Kod Adı: Kawenda Agıri

Doğum T. ve Yeri: 1985 Agıri

Katılım Tarihi: 2005 Agıri

Şahadet Tarihi: 2015 Ciwanro