Rosa Kadın Derneği: Bu bir kadın kırımıdır ve politiktir

Amed'de erkek kardeşi tarafından öldürülen Gülistan Şaylemez’e ilişkin açıklama yapan Rosa Kadın Derneği, "bu sistem içerisinde, hiçbir kadın cinayeti münferit değildir. Bu bir kadın kırımıdır ve politiktir” dedi.

Rosa Kadın Derneği, Amed’e erkek kardeşi tarafından öldürülen Gülistan Şaylemez’e ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Ayrımcı ve kadınlara yaşam alanı bırakmayan bu sistem içerisinde, hiçbir kadın cinayeti münferit değildir. Bu bir kadın kırımıdır ve politiktir” değerlendirmesinde bulundu. 

KADIN KIRIMININ İLK ADIMI ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK

Şaylemez’in çocuk yaşta evlendirildiğinin vurgulandığı açıklamada, genç yaşta 4 çocuk annesi olduğunu ve boşanmak istediği belirtildi. Kadınlar olarak, çocuk yaşta evliliklerin ortadan kaldırılması için mücadele verdiklerine değinilen açıklamada, “Erkek sistem çocuk yaşta evliliklerin önünü açacak düzenlemeler yapmaktadır. Kadın kırımının ilk adımlarından biridir çocuk yaşta evlilik. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatarak bu kırımı durduracağız” ifadeleri yer aldı.

TOPLUMSAL CİNSİYET GEREKÇELERİ

Şaylemez’in katillerinin öldürmek için toplumsal cinsiyete dayalı bir dizi gerekçe ürettiklerine işaret edilen açıklamada, “Bizler erkek egemen sistemin kadınların katledilmesi için kendi gerekçelerini ürettiğini biliyoruz. Mahkemelerde failleri savunurken kullanılan dil de savunma kurgusu da aynı zehirli toplumsal cinsiyetten besleniyor. Sizleri tanıyoruz. Yaptığınız savunmaların aynılığından biliyoruz sizleri. Kadın katliamına karşı ürettiğiniz örgütlü erkek gerekçelerinizle de zihniyetinizle de mücadele etmekten asla geri durmayacağız” denildi.

Şaylemez’in aldığı koruma kararına rağmen katledildiğine dikkati çeken açıklamanın devamında şöyle denildi: Kadın Destek Uygulaması (KADES) kadınları koruyamıyor! Karakola gidip tehdit altında olduğunu söyleyen kadınlar sokak ortasında katlediliyor. 6284 sayılı kanun etkin uygulansaydı Gülistan Şaylemez yaşıyor olacaktı. Toplum ve devlet içerisindeki tüm mekanizmalar kadını yaşatmak için yeniden dizayn edilmelidir. Öldürmek için organize olan erkek zihniyetinin dönüşümü için herkesi sorumluluğa davet ediyoruz.”