Sakine Cansız Festivali: Kadın, yaşam, özgürlük!

“Dünya Saraların mücadelesi ile güzelleşecek” diyen kadınlar, Zürih'te kentinde gerçekleştirilen 5. Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluştu. Festivalde konuşan Basklı Aktivist Nekane, “Dünya kadınlarını birleştiren Sakinelerin mücadelesidir” dedi.

9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketinin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre’de geleneksel olarak düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali’nin 5. si İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştiriliyor.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Emekçi Kadınlar Birliği, Yeni Kadın, SYKB, Mor Verein Frauenlesbenkasama, Bewegung für Sozialismus (BFS), Frauengruppe Medico İnternational, Solifon Zürich, Kampüs Cadıları, PYD-Jin, Kaffedonne, Babachincin, Labyrinthplaz, Frauenlora, Partizan Kadın, Zürih Amed Komitee, Wilp İnternational Womens, Frauen Bündnis, MLGS, Tev-Cand ve Komalên Jinên Ciwan organizasyonluğunda Zürih Kasernenareal’de gerçekleştirilen Festival’e binlerce katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylamez ve tutuklu HDP milletvekillerinin yanı sıra devrim mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların posterleri donatılan festival alanında, Rojava’daki kadın mücadelesinin önemine dikkat çeken pankartlar asıldı. Her kesimden halklara mensup kadınların katılımıyla gerçekleştirilen festivalde, sık sık farklı dillerde “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları yankılanıyor.

‘ÖZ SAVUNMA HAYATİ ÖNEMDE’

“Festival kadın şiddet ve direniş” temalı panel ile başladı. HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, Komalên Ciwan’dan Newal Serhat ve Basklı Kadın Aktivist Nekane, Kampus Cadıları’ndan Meral Çınar, Sosyalist Kadın Birliği (SKP) Hülya Yalçın Orak katılımıyla gerçekleştirilen “Kadın Şiddet ve direniş” konulu panele ilgi yüksek olurken, panelde kadınların her şart altında kendi öz savunma merkezlerini kurmanın önemine vurgu yapıldı. Rojava’daki kadın direnişinin ve Sakine Cansız’ın kadın eksenli mücadelesinin önemine değinen panelistler, erkek egemenlikçi zihniyete karşı kadınların geliştireceği öz savunma mekanizmalarının hayati önemde olduğuna dikkat çekti.

NEKANE: SAKİNELERİN MÜCADELESİ HER YERDE SÜRÜYOR

Panelde söz alan İspanya hükümetinin talebi sonucu uzun süre İsviçre’de tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Basklı aktivist Nakane ise devrim mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları anarak konuşmasına başladı. “Şu an kadınlar olarak bir arada duruyor ve mücadele ediyorsak bu Sakine Cansız ve onun mücadele arkadaşlarının sayesindedir” diyen Nakene, bir kadın olarak İspanya hükümeti tarafından uğradığı işkencenin boyutuna dikkat çekti. Ataerkil zihniyete karşı mücadele ettiği için tecavüze maruz kaldığı söyleyen Nakene, şöyle devam etti: “Bedeli ne olursa olsun biz dünya kadınları, kadın özgürlük mücadelesini savunmaya devam edeceğiz. Bugün bizi burada birleştiren kadınların öncü ve her türlü baskıya rağmen mücadeleye devam eden gerekirse bu uğurda hayatını kaybeden Sakinelerin mücadelesidir” dedi.

KONCA: ERDOĞAN’I DEVRİMEK İÇİN HDP DEMELİYİZ

Panelin ardından bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan sahne programında konuşan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, HDP’li kadınların Türkiye’de kaldığı şiddetin boyutuna dikkat çekti. 24 Haziran seçimlerinin önemine değinen Konca, “Bu seçimlerde Erdoğan ve onun ucube iktidarı devrilecek” dedi.

HDP’nin Türkiye’de tek alternatif demokratik güç olduğunu söyleyen Konca, “HDP barajı aşmadan Erdoğan ve iktidarının tarihin çöplüğüne gitmesi gerçekleşmeyecek. Bu nedenle herkes 24 Haziran’da HDP ve onun Cumhurbaşkanı Demirtaş’ı desteklemeli” şeklinde konuştu.

FESTİVAL GELİRİ EFRÎNLİLERE GİDECEK

Festival alanında kurulan birçok çadırda bir taraftan bir taraftan da farklı kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılırken, diğer taraftan kadınlar kurulan bu çadırlar içerisinde tartışmalar yürütüyor. Yine kurulan otantik Kürt çadırı içerisinde Dengbejler stranlarını seslendirmesi yoğun ilgi ile karşılaştı.

Bütün gelirinin Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrin’i işgal etmesi sonucu Şehba’ya yerleşmek zorunda kalan Efrînlilere gideceği festivalde, Amed Spor eski futbolcusu Deniz Naki’de imzaladığı Amed Spor formaları satarak Efrînlilere destek olmaya çalışıyor.

Festivalde unutulmayanlardan birisi de çocuklardı. Festival alanında çocuklar için özel yer kurulurken aynı zamanda çocuklar için bir dizi yarışma ve gösteriler düzenlendi.

Festival, İsviçreli, Fransız, İspanyol ve İtalyanlarında arasında bulunduğu çok sayıda sanatçının seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam ediyor.