Salvador’da düşük yapan kadına 30 yıl hapis cezası

Salvador’da düşük yapan bir kadına 30 yıl hapis cezası verildi. Salvador yasalarına göre düşük yapmak, ağırlaştırılmış cinayetle eşdeğerde.

Gerçek adı olmayan ancak Esme olarak tanıtılan kadın, iki yıldır tutuklu bulunuyordu. Genç kadın, 2020 yılında düşük yapmak için gittiği hastanede ihbar üzerine tutuklanmıştı. Suçu ise düşük yapmak.

Salvador'da, hamileliğin erken sonlandırılması, kanunen, ağırlaştırılmış cinayetle eşdeğerde tutuluyor.

Bu suçlama ile genç kadına 30 yıl hapis cezası verildi. The Guardian gazetesine konuşan Women’s Equality Center yürütme müdürü ve uluslararası insani hukuk uzmanı avukat Paula Avila-Guillen, “Esme'nin mahkumiyeti, Salvador'da obstetrik acilleri olan kadınların yasadışı olarak kriminalize edilmesi konusunda yaşanan ilerlemeler açısından yıkıcı bir gerilemeyi ifade ediyor” dedi.

Esme’yi savunan avukat Karla Vaquerano, karara itiraz edeceklerini duyurdu.

Salvador, kürtaj yasalarının en katı olduğu ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. 1998'den beri, ceza kanununda yer alan bir metin, çocuğun tecavüz veya ensest sonucunda hamile kaldığı durumlarda ya da anne veya doğmamış bebeğin sağlığı tehdit altında olduğunda bile, kadınların kürtaj yaptırmasını yasak.

Latin Amerika'daki bu çok Katolik ülkede, kürtaj en fazla sekiz yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Ancak hamileliğin ilerlemiş olduğu veya kadının ölü bir bebek doğurduğu durumlarda, ceza  30 ila 50 yıl hapse kadar varıyor.

Feminist Yerel Kalkınma Kolektifi'ne göre, Salvador'da son 20 yılda, obstetrik acil durumlar nedeniyle kürtaj yaptıktan sonra 180'den fazla kadın cinayetten hapsedildi. Aralık 2021'den bu yana uzun hapis cezasına çarptırılan sekiz kadının cezaları indirildi.