San Francisco ilk kez bir siyah kadını belediye başkanı seçti

ABD’nin San Francisco kentinde ilk kez bir siyah kadın belediye başkanı olarak seçildi.

Demokratların elindeki San Fancisco’da Belediye Meclisi Başkanı London Breed, beyaz ve hispaniklerin güçlü bir nüfusa sahip olduğu kentte kampanya yürüttü. Breed, kampanyasında konut krizi ve evsizlerin durumunu öne çıkardı.

Yerel San Francisco Chronicle gazetesi, hayat pahalılığının New York ile birlikte en yüksek olduğu San Francisco’daki bu seçimlerin tarihi olduğunu yazdı. Gazete San Francisco’nun “orta sınıf” siyahların çoğunu kovduğunu ve bugün bu siyahların kentin sadece yüzde 5’ini temsil ettiğine dikkat çekti. 1970’te bu oran yüzde 13’tü.

Breed, zafer konuşmasında “Nereden gelirseniz gelin, yaşamda ne yapmaya karar verdiyseniz verin, istediğiniz şeyi yapabilirsiniz” dedi. Ilımlı bir isim olarak değerlendirilen London Breed, kampanyasında Silicon Valley’in figürlerinden de mali destek aldı. Breed, herhangi bir partiye bağlı değil.

Rakibi Mark Leno yaptığı açıklamada “O fevkalade genç bir kadın. Çok iyi bir iş çıkaracak ve onun için en iyisini diliyoruz zira onun başarısız San Francisco’nun başarısıdır” dedi.

Marc Leno, San Francisco’nun ilk eşcinsel belediye başkanı olmuştu. Bu kent, eşcinsellerin hak mücadelesinde sembol kentlerden biri haline geldi.

İlericiliği ile dikkat çeken San Francisco, Donald Trump’ın göçmen karşıtı politikalarına karşı muhalefetin de kalelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu kent aynı zamanda, ekolojik mücadelenin de öncü kentlerinden biri oldu. İlk kez San Francisco gibi büyük bir kentte siyah bir kadın belediye başkanı oluyor.

Geçen ay, nüfusunun yüzde 60’ı siyah olan New-Orleans kentinde de ilk kez LaToya Cantrell isimli bir siyah kadın belediye başkanı olmuştu.